Az elmúlt hónapokban rohamtempóban kezdte meg a kormány a modellváltás néven futó egyetemi átalakítást. Ezzel kapcsolatban három baranyai képviselő között a héten az Országgyűlés Kulturális Bizottságának ülésén komoly vita alakult ki.

Mellár Tamás és Keresztes László Lóránt számon kérte Hoppál Pétert, foglaljon állást az egyetemi autonómiát komolyan érintő kérdésben. Az ellenzéki képviselők éles kritikákat fogalmaztak meg az úgynevezett modellváltással szemben, szerintük az egyetemeket olyan alapítványokba akarja a kormány kiszervezni, melyeknek a kuratóriumát nem lehet visszahívni, és amiknek tagjait a kormány nevezi ki, politikai alapon.

Most Mellár Tamás, a Párbeszéd frakciójának tagja és Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője közös felhívást tettek közzé, amiben nyilvános vitára hívják a Fidesz képviselőjét, Hoppál Pétert.

Az elmúlt hónapokban az úgynevezett „modellváltás” elérte a vidéki nagy tudományegyetemeket. Az intézmények vezetőinek, dolgozóinak és hallgatóinak érdemi információk és a modellváltással kapcsolatos, az egyetemi autonómia fenntartását biztosító garanciák nem álltak és a mai napig sem állnak rendelkezésre. Ilyen helyzetben, felháborítóan rövid határidők közé szorítva kellett döntést hoznia többek között a Pécsi Tudományegyetem szenátusának is – fogalmazta meg a két ellenzéki képviselő.

Arra is kitértek, hogy a Pécsi Tudományegyetem, amit szintén érint az átalakítás, nem csupán oktatási intézmény. Óriási jelentősége van Pécs és Baranya megye egészére nézve, mivel az egyetem a régió egyik legnagyobb foglalkoztatója.

Az ellenzéki képviselők többször kiálltak a modellváltás leállításának érdekében. Mivel megítélésük szerint az átalakítás valójában a kormány politikai céljainak elérését szolgálja, ennek során pedig feláldozzák az egyetemeket.

Hoppál Péterrel szemben azt a vádat is felhozta Mellár és Keresztes, hogy a Fidesz képviselője egyszer sem emelte fel a hangját a PTE átalakításával szemben, nem állt ki a tiltakozó egyetemi oktatók és hallgatók mellett. Nem képviselte Pécs és Baranya megye érdekeit, sem az Országgyűlésben, sem a kormányon belül.

Emiatt hívja nyilvános vitára a két ellenzéki képviselő Hoppál Pétert. Ezzel lehetőséget adva számára, hogy kifejthesse véleményét a modellváltással kapcsolatosan. A vita részleteit Hoppál válasza után teszik közzé.