A Pécsimami 2021-ben harmadik alkalommal adta át az „Év női példaképe Baranyában” díjakat, mellyel arra szeretnének rávilágítani, hogy a család és a gyermekvállalás nem gátja annak, hogy egy nő kiteljesedjen a munka világában.

Az ünnepélyes díjátadóra 2021. március 7-én került sor, a díjakat Gellén Nóra, a Pécsimami Közhasznú Egyesület elnöke, Török Roland alelnök és Amrein Tamásné Miskolczi Boglárka, a tavalyi pályázat szakmai díjazottja adta át.

Az elismerés olyan hétköznapi nőkre hívja fel a figyelmet, akik a munkában és a családi életben is példaértékűen helytállnak, így mások számára is inspirációként szolgálnak.

Idén is bárki nevezhette saját magát, illetve jelölhette olyan családtagját, ismerősét, munkatársát, akit az elismerésre érdemesnek tart- végül húsz, a pályázati kiírásnak megfelelő pályamű érkezett. A jelöltek nem csak szakmai életútjukat és családjukat mutatták be, de azt is elárulták, hogy miként tudják összehangolni életüknek ezt a két fontos területét.

A korábbi évekhez hasonlóan egy szakmai – és egy közönségdíjat is átadtak, a zsűri idén először több különdíj odaítéléséről is döntött.

2021-ben az „Év női példaképe Baranyában” szakmai díjazottja a zsűri döntése alapján Müller Nándorné, a mágocsi Gondozási Központ vezetője lett.

Tünde főállása mellett szociális – és demencia gondozókat is oktat, gyermekkora óta igazi közösségi ember, aki ma már felnőtt ikergyermekeit is ebben a szellemben nevelte fel. Közel 20 éve dolgozik a mágocsi intézményben, amire gyermekei második otthonként tekintenek, hiszen sok időt tölthettek ott vele, ami a támogató családi háttérrel együtt segített számára megteremteni a munka és a családi élet egyensúlyát. Tünde szívügyének tekinti az idősek, a hátrányos helyzetűek, kisebbségben élők helyzetének segítését, javítását, és igyekszik másokat is erre ösztönözni.

A Pécsi Család- és KarrierPont közösségi oldalán beérkezett szavazatok alapján a közönségdíjat Heckerné Jagados Diána rehabilitációs tevékenység terapeuta, akrobatikus rock and roll edző nyerte el, aki 60 gyermeknek viszi el a mozgás szeretetét, közel 20 senior tornás mindennapjait színesíti, de akár online is lehet vele tornázni.

 Két kislánya  – Hanna 4,5 éves, Milla 18 hónapos – egészen babakoruk óta aktívan mozognak anyukájukkal, családja jó csapatként segíti, hogy a munkában és édesanyaként is kiteljesedhessen.

Az egészségügyi különdíjat Nagyné Virág Éva vezető gyógytornász vehette át.

Évának az osztályos munka mellett ambulánsan is vannak betegei, házi betegellátásban dolgozik, falujában gerinctornát tart, és folyamatosan képezi magát, hiszen számára a munkája a hivatása is egyben. Boldog feleség és anyuka, két lányával (10 és 12 évesek) és férjével igyekeznek sok minőségi időt együtt tölteni.

A gyermekvédelem területén dolgozó, négygyermekes Szabóné Szalay Csilla elismeréseként hozták létre a „Nők az esélyteremtésért” különdíjat.

A két unokájáról édesanyaként gondoskodó Kiskuti Anikó „A felelősségvállalás követendő példája” különdíjban részesült.

A zsűri Zsolnai-Faragó Tinának ítélte a „Legsokoldalúbb jelölt” különdíjat, aki két kisgyermeke és ügyvivő szakértői munkája mellett állatokat tart és lovas musical színésznőnek készül.

A háromgyermekes Vincze Brigitta számára első a család. Szívesen varr, sminkesként tevékenykedik és életében most is fontos szerepe van a balettnak. Ő kapta a „Legkreatívabb jelölt” különdíjat.

A választás az idei évben is nagyon nehéz volt, hiszen minden pályázó személyében olyan különleges és példaértékű élettörténetet ismerhetett meg a zsűri, ami sokak számára erőt adhat a hétköznapokban.

A képen balról jobbra: Nagyné Virág Éva, Müller Nándorné, Gellén Nóra, Heckerné Jagados Diána, Zsolnay-Faragó Tina, Kiskuti Anikó, Szabóné Szalay Csilla és Amrein Tamásné Miskolczi Boglárka Fotó: Szepesvári Petra

E történetek üzenete közös: minden kiegyensúlyozott nő mögött ott áll egy támogató társ, a nagyszülők, akikre mindig lehet számítani vagy éppen egy rugalmas munkahelyi vezető.

„Nőként, anyaként, háziasszonyként és munkavállalóként mindannyian egyensúlyozunk a különböző szerepeink között. Nemcsak pályázatunk résztvevői, hanem minden nő elismerést és megbecsülést érdemel, hiszen nap mint nap számos szerepben és területen igyekeznek helytállni, mindezt pedig különös erővel képesek összehangolni.” – hangsúlyozta Gellén Nóra, a pályázat megálmodója.

A kiemelt képen balról jobbra: Nagyné Virág Éva, Müller Nándorné, Gellén Nóra, Heckerné Jagados Diána, Zsolnay-Faragó Tina, Kiskuti Anikó, Szabóné Szalay Csilla és Amrein Tamásné Miskolczi Boglárka Fotó: Szepesvári Petra