Cikkünknek az I. részében már megtudtunk ezt-azt. Ne is habozzunk tovább és nézzük meg a további furcsaságokat.

7. kérdés: Vajon az űrhajósok melyik időzónát használják?

Válasz: Ezt egy nemzetközi megállapodás szerint mérik. Koordinált Világidőnek, UTC-nek nevezik. Mindenki, aki belép az űrbe, ugyanazt az időzónát használja, még az Egyesült Királyságra is.

8. kérdés: Miért ártalmatlan az állatok számára a tóból való ivóvíz, de az emberek azonnal megbetegednek tőle?

Válasz: Az emberek immunrendszere az évezredek alatt olyan szintem megváltozott, hogy már nem képes ilyen szintű akadályokkal küzdeni, már más fajta betegségek ellen küzdünk. Azonban ez tévhit, hogy az állatokat tekintve egészséges a tó víz, mert nekik sem tesz jót. Ők is különböző betegségeket kapnak ez által, például parazitákat szereznek.

9. kérdés: Miért sírunk, mikor szomorúak vagyunk?

Válasz: Amikor nagyobb érzelmek törnek fel, könnyeket kezdünk termelni. Ez a testünk természetes fájdalomcsillapítója. A könnyben leu-enkefalin található, és ezek távozásával érezzük a megkönnyebbülést egy sírás után. Az érzelmi reakciók (legyen az pozitív vagy negatív) beindítja az idegrendszerünk limbikus részét, pontosabban a hipotalamuszt, az pedig beindítja a könnygyártást. Az orrfolyás pedig akárcsak a könny, szintén ennek a folyamatnak a mellékterméke.

10. kérdés: Hogyan lehetséges az, hogy 3 km séta meg sem kottyan nekünk, de 15 percnyi egy helyben állás nehezünkre esik?

Válasz: Erre a kérdésre a vénák működése ad választ. Séta közben a vér szabadon áramlik az erekben a testmozgás miatt. Viszont, ha mozdulatlanul állunk, a vér felhalmozódik az erekben, és ezért kezd a lábunk zsibbadni és fájni.

Utolsó kérdés: Létezik- e szívdaganat?

Válasz: Igen, ez egy létező betegség. Mivel a szív is sejtekből áll, rosszindulatú is lehet. Mivel a szív mezodermális eredetű, rákja a szarkómák egyike.

Tartsatok velük további érdekes cikkekért!