Olyanokat veszítünk el, akiknek 20-30-40 évük lenne hátra. Az ember próbálja védeni magát, de nem tudok nem belegondolni abba, hogy van egy 15 éves gyereke, akinek az érettségijét se fogja megélni, nemhogy az unokáját lássa.

Erről beszélt a 444.hu-nak egy vidéki kórházban dolgozó, neve elhallgatását kérő orvos.

Jelenleg 8329 koronavírusos beteget ápolnak kórházakban, 911-en pedig lélegeztetőgépre szorulnak. Egyre több kórház telik meg, és bár nyitnak új covid-osztályokat, információink szerint vannak helyek, ahol hiába teszik mindezt, a személyzet hiányában szélmalomharcnak látszik a küzdelem. Az orvosoknak már mérlegelniük kell, hogy kinek jut intenzíves ágy, és kinek nem. Ergo dönteniük kell: ki kap esélyt arra, hogy éljen, és ki nem. Hiszen aki intenzívre kerül, annak van némi esélye a túlélésre, aki viszont nem, az nem kapja meg a legmagasabb szintű ellátást. Egyszerűen sem hely, sem szakember nincs elég, ha egy beteg meghal, vagy meggyógyul azonnal más fekszik az ágyába.

Annyira tele vannak, hogy a súlyos alapbetegségekkel küzdő 70-80 éveseket nem küldik tovább intenzív osztályra.

Meg sem tudják fontolni. Ezek a betegek el sem jutnak odáig, hogy megkapják a legmagasabb szintű ellátást. Van, akiről tudjuk, hogy nem is segítene rajta, mert mondjuk leukémiája van, és nagyon legyengült az immunrendszere. De van, akit három éve fel tudtunk volna venni az intenzívre

– mondta az orvos.

Éppen ezért a koronavírusos halálozások többsége nem is az intenzíven történik, hanem azok között, akiknek nem jut hely az intenzíven.  

Egy budapesti kórházban dolgozó orvos azt mondta, tavaly tavasszal még 80-90 évesek voltak a legrosszabb állapotban, a második hullámban 50-60 évesek, most még fiatalabbak, 30-50 évesek.

Vannak köztük olyanok, akik korábban makkegészségesek voltak, és ijesztően gyorsan beomlik a tüdejük. A 444-nek nyilatkozó mind az öt orvos erről a jelenségről számolt be.