Az elmúlt időszak nehézségei fokozottan felhívták figyelmünket szervezetünk ellenálló képességének növelésére. A lassan egy éve tartó vírussal való együttélés is egészségünk folyamatos karbantartására ösztönöz bennünket. De, hogy is lehetne megoldani, hogy a vitaminok szedése mellett ételeink is fokozzák szervezetünk védelmét? Ebben segíthetnek nekünk a fűszereink, amelyek nem is csekély mértékben nyújtanak erre hatásos megoldást.

Néhány fűszernövény, amelynek fogyasztása szervezetünk segítségére siet:

Bazsalikom, többek közt köhögéscsillapító hatásával. Ez a fűszer baktériumölőként is remekül beválik, miközben enyhén csillapítja a lázat. Erősíti a veseműködést, élénkítőként hat a mellékvesékre.

Kurkuma, aromája és színe mellett szintén baktériumölőként kedvelt fűszer. Gyulladás csökkentő és fertőtlenítő hatásáért sokan használják. A hölgyek kedvelt kozmetikai szere, mert fertőtleníti, enyhén barnítja és selymessé teszi a bőrt.

Gyömbér, napjainkban egyre népszerűbb teaként vagy mézbe keverve. Miközben nagyszerűen méregteleníti szervezetünket, elpusztítja a kórokozókat. Fertőtlenítő hatása mellett a téli, hideg napokban nem megvetendő, hogy fogyasztása melegítő hatással bír.

Fahéj, a sokféle módon használható illatos, finom fűszer, fertőtlenítő, baktériumölő, izzasztó hatással bír és emésztést serkentő. Használjuk hát bátran levesekhez, főzelékekhez, mártásokhoz, ízesítsünk vele húsokat, süteményeket, teákat, forralt bort.

Fekete bors, vagy ahogy őseink nevezték „magyarbors” segít a méregtelenítésben, enyhe lázcsillapító és gyulladás gátló.

Zsálya, enyhülést hoz minden légúti megbetegedésben, csillapítja a köhögést, nyugtatja a megviselt torkot. Közismerten rendben tartja a fogínyünket, miközben kellemes leheletet biztosít.

Hársfa, a napjainkra kissé elfeledett nagyszerű köhögéscsillapító tea alapanyag. Megfázások esetén remek izzasztóként használható, miközben fájó torkunkat is fertőtleníti, csillapítja.

Kakukkfű, mindazok mellett, hogy szintén köhögéscsillapító, remek görcsoldó is. Baktérium és vírusölő hatásának köszönhetően kiválóan csökkenti a hurutot. Mindent tudó nagymamáink hasonló hideg teleken cukrot pirítottak, beleszórták a saját kezűleg gyűjtött és szárított kakukkfüvet, majd felengedték vízzel, és selymessé főzték a házi szert. Pihentetés után leszűrték és kanalas orvosságként alkalmazták.

Vöröshagyma, vírusölő, köhögéscsillapító, baktériumölő. Nagyszerű tea készíthető belőle, ami egy-két csésze elfogyasztása után kiválóan feloldja, és enyhíti a letapadt hurutos megfázást.

Fokhagyma, ami nemcsak a vérnyomást szabályozza, de féregtelenítő, vírusölő, immunerősítő. Gyermekkorunkban a téli hógolyózások után elmaradhatatlan volt a fokhagymás pirított, vajas kenyér, forró hársfateával. Hm, milyen finom is volt!

Rozmaring gyulladáscsökkentő, elűzi a fejfájást, erősíti az immunrendszerünk, jótékonyan hat az emésztésünkre, megszünteti a hajhullást, stimulálja a vérkeringést, javítja a koncentrációt, a memóriát, illetve még a hangulatunkon is javít miközben elűzi a kellemetlen szájszagot. használjuk bátran halakhoz, húsokhoz, burgonyához.