A Dél-Dániai Egyetem kutatói által készített felmérés szerint 129 milliárd védőmaszkot dobnak el havonta világszerte, vagyis percenként 3 millió darabot – értesült a 444.hu.

Ráadásul az eldobott maszkok nagy része nem lebomló, mikroszálas műanyagból készült, amivel súlyosan károsítjuk a bolygónkat. A kutatók szerint elengedhetetlen, hogy a társadalom felismerje az eldobott maszkok potenciális környezeti veszélyét, és lépéseket tegyen a környezet védelme érdekében.

A járvány kezdete óta műanyag maszkok tömeggyártása nagyságrendileg megegyezik a műanyag palackokéval. De amíg az utóbbit jó eséllyel a szelektív kukába dobják az emberek, az arcmaszkok esetében nem feltétlen így járnak el, mivel sokan nincsenek tisztában azzal, hogy milyen anyagból készülnek ezek.

A mikroműanyagok veszélyeiről már egy korábbi cikkünkben írtunk:

Meddig fenntartható a műanyag újrahasznosítása?

A kutatók ezért azzal a javaslattal álltak elő, hogy minden településen állítsanak fel külön maszkgyűjtő konténereket, hogy az itt összegyűjtött maszkokat szigorúbb szabályok szerint tudják kezelni. Egyéni szinten pedig azt tanácsolják, hogy újrahasználható, mosható maszkokat viseljünk az eldobható helyett. Valódi megoldást viszont az jelentene, ha biológiailag lebomló anyagokból készülnének a védőmaszkok.