Már megkapták az első adag Moderna COVID-19 vakcinát azok a 6 hónapnál idősebb, és 12 évnél fiatalabb gyermekek, akiket a védőoltás hasznosságának megfigyelése szempontjából oltott be a vállalat – értesült a hvg.hu.

A KidCOVE nevű kutatás keretein belül nagyjából 6750, egészséges gyereket oltanak be az Egyesült Államokban és Kanadában.

A vizsgálat során az alanyokat két csoportban osztják, 28 nap eltéréssel. Az egyik csoport sóoldatos placebót kap, a másik csoportban szereplők közül a kétévesnél idősebbek, de 12 évesnél fiatalabbak 50 vagy 100 mikrogrammos dózist kapnak, a hat hónapnál idősebb, de két évnél fiatalabbak 25, 50 vagy 100 mikrogrammost.

A kísérletben résztvevő gyerekekek 2 injekciót kapnak, a második vakcina beadása után egy éven keresztül figyelik majd őket. Emellett különböző vizsgálatokon is részt kell majd venniük, a szüleikkel együtt. A Moderna azt kérte a szülőktől, hogy minden lehetséges jelenségről készítsenek naplóbejegyzést az okostelefonjukba, majd – ha vannak ilyenek – osszák meg őket a cég illetékesével.

Az USA-ban a Pfizer végez hasonló megfigyeléseket, ők 2525 résztvevővel a vakcinájuk hatását vizsgálják a 12-15 éves gyermekek körében, amiből egy tanulmányt készítenek. Jerica Pitts, a vállalat globális médiakapcsolatokért felelős igazgatója szerint a Pfizer 2021 első felében lesz kész megosztani a tanulmány eredményeit.