Az talán már senki számára nem újdonság, hogy méhek nélkül emberek sem lesznek a bolygón. Mindannyiunk közös érdeke megvédeni a méheket, hiszen mind a házi, mind a vadonélő fajok óriási veszélyben vannak, többségük a kihalás szélére jutott. Ők felelősek a növények 63 százalékának, mintegy 250 000 növényfajnak a beporzásáért. Márpedig ha a növények kétharmada a méhek pusztulásával maga is eltűnik, akkor elpusztulnak a velük táplálkozó rovarok, madarak, majd ezek ragadozói – ez a változás természetesen az egész ökoszisztémára is súlyosan kihat majd.

De a méhek a fő beporzói az általunk fogyasztott legtöbb gyümölcsnek, a zöldségek, a takarmánynövények jelentős részének is: számítások szerint a terményeink harmada szaporodásképtelenné válna a méhek nélkül. – írja az xforest.hu

Mindent, de mindent meg kell tennünk azért, hogy megmentsük a méheket, és ehhez azonnal ki kell lépnünk a komfortzónánkból. Ha szeretnénk, hogy ezek a kedves kis rovarok megmaradjanak a városaink zöld területének így kell kinéznie. Persze választhatjuk a steril, szépen nyírt területeket, gondosan metszett fűvel, úgynevezett gaz nélkül, azonban akkor a méhecskék elől vesszük el a területet, hogy élhessenek, táplálkozhassanak. Persze egy ilyen városi zöldfelület kevésbé szép, kevésbé tűnik gondozottnak, az allergiások számára bosszúságot is okozhat, de még mindig inkább pár orrfújás, mint a méhek végzetes kihalása. Nem mellesleg a városi rossz levegőért, porért sokkal inkább felelősek a belsőégésű autók, a gyárak, mint egy úgynevezett méhlegelő.

Mindannyiunk közös ügye, hogy megmentsük a méheket, és ehhez némi áldozatra is szükség lesz. Szerintem az nem nagy áldozat, hogy a városon belül is hagyjunk nekik legelőket.