Az Országgyűlés keddi ülésésén a képviselők megemlékeztek a közelmúltban elhunyt Szabó János, korábbi FKGP-s képviselőről, valamint a magyar zászló és címer napjáról. A napirend előtti felszólalások után az interpellációk hangzottak el, majd azonnali kérdésekre és válaszokra került sor. Az első ülésnap végén arról a kormánypártok által is támogatott LMP-s határozati javaslatról tarthatnak általános vitát, amely Slachta Margitról, az első magyar női országgyűlési képviselőről nevezné el az idén létrejött Nemzeti Szociálpolitikai Intézetet.

Az azonnali kérdéseket Jakab péter kezdte:

A kormány válságkezeléséről kérdezte a kormányfőt, ugyanis az a frakcióvezető szerint az elbukott, és a Fidesz semmit nem tesz az ellen, hogy ez változzon. Helyette újabb stadinokat építettett és az alaptörvény-módosítított.

AKI MEG PARIZERT ESZIK AZT MEG LENÉZIK, LEPROLIZZÁK.

mondta Jakab Péter.

Orbán felsorolta hogy a válság idején a kormány bevezették a hitelmoratóriumot, elengedték a járulékokat, csökkentettek több adónemet és beruházási támogatást adtak. Megjegyezte – egy Gyurcsányozás után -, hogy jelenleg 55 ezerrel kevesebb munkahely van, mint a válság előtt, de a mostani kormány legalább annyi munkahelyet teremt, ahogy azt ígérte.

Kunhalmi Ágnes folytatta a kérdést:

Nemény András próbál a kormánnyal együttdolgozni az oltási program kapcsán, de az ellenzéki vezetésű Szombathely mégsem kapott engedélyt oltópontok kialakítására.

A kormányfő azzal kezdte a választ, hogy az ellenzék álljon le az oltásellenességgel. Ma vakcinából van hiány, és nem oltópontból. Az oltás azért halad lassabban, mert Brüsszel nem tartja magát a megbeszélt oltási programhoz. Szombathely pedig azért nem kapta meg az engedélyt, mert most elég oltópontok vannak Magyarországon. 500 ezer emberrel kevesebbet oltottak volna be keleti vakcina nélkül – tette hozzá.

Arató Gergely kérdése:

A DK-s politikus szerint a Fidesz pánikkormányzásának oltási programja elbukott. Hogy gondolja, hogy miért nem érdemlik meg a magyar emberek, hogy mikor számíthatnak az oltásukra?

Orbán elmagyarázta, hogy a brüsszeli oltásokat Brüsszel rendeli meg és osztja szét őket, és nem azért halad lassan az oltási program, mert nincs elég oltópont, hanem azért mert Brüsszel nem teljesíti időben a kötelezettségét. Orbán Viktor közölte, hogy az Astra-Zeneca nem rég közölte, hogy félmillióval kevesebb vakcinát szállít.

Kersztes László Lóránt következett:

Az LMP-s Keresztes László Lóránt azt mondta, nemrég az Európai Néppártból való távozásukkor a nemzeti szuverenitás védelmére hivatkoztak a fideszesek, eközben letelepítési kötvényeket árultak, és orosz és kínai nagyhatalmi érdekeket védtek. Kormányzati pozícióból miért nem állnak ki a magyarok érdekei mellett, amikor orosz és kínai nagyhatalmi érdekektől kell megvédeni azokat? – kérdezte Orbántól, ahogy azt is, hogy a kínai titkosszolgálat eredményességéről mi a véleménye, és miért nem állítják le ebben a válsághelyzetben a Budapest-Belgrád-vasútvonal gigantikus beruházását. – írja a 444.hu

Orbán elmondta, hogy szerint nincsen kínai és orosz befolyáltság Magyarországon és kíváncsi lenne, hogy milyen magyar érdeket sért a kínai és orosz gazdasági aktivitás. Hangsúlyozta, hogy Magyarország minden nagyhatalommal jóban szeretne lenni.

Keresztes azt mondta, több 100 ezer ember ment el az országból az alacsonyan tartott bérek miatt, és ha egy kormány szerint ez rendben van, az ne hazudja magát nemzeti kormánynak. A Budapest-Belgrád-vasútvonal szerződéseinek titkosításáról érdeklődött, hogy a két év alatt elköltött 200 milliárd forintot miért nem a válságkezelésre fordítják.

Orbán szerint a vasútvonal építése Magyarország nemzeti érdekeit szolgálja.

Forrás: Jövő TV/444