A mai napon, március 18-án jelent meg az a hivatalos dokumentum, miszerint a Fidesz képviselői kilépnek az Európai Néppártból – közölte Novák Katalin a Twitteren.

„Eljött a búcsú ideje” – kommentálta a kilépést Novák Katalin.

A Twitteren annak a levélnek a képe látható, amit a Fidesz az EPP főtitkárának, Antonio López-Istúriz White-nak címzett, és amiben annyi szerepel, hogy a Fidesz a továbbiakban nem kívánja megőrizni tagságát az Európai Néppártban.

A kilépésről már március 3-án, az Európai Néppárt alapszabály-módosítása után döntött a Fidesz, amely szerint nem csak tagokat, hanem egész delegációkat lehet kizárni és felfüggeszteni a néppárti képviselőcsoportból.

Ezt az alapszabály-módosítást akkor a Fidesz az ellenük intézett támadásként értékelte, aminek következményeként döntöttek a kilépés mellett. A Fidesz koalíciós partnere, a KDNP ennek ellenére egyelőre marad az Európai Néppártban, ezt Hölvényi György európai parlamenti képviselő erősítette meg az Indexnek. Mint mondta, a KDNP tagságát nem függesztette fel az EPP, csak a Fideszét, ebből következőleg pedig nincs is indokuk arra, hogy távozzanak.