Az Európai Unió helyi önkormányzati képviselőiből álló Európai Régióbizottság plenáris ülésén, az EU  COVID19 járványügyi politikájának vitáján Stella Kyriakides asszony – az Európai Bizottság egészségügyi és élelmiszerbiztonsági biztosa – volt a referáló. Nem volt könnyű dolga, mert záporoztak rá, illetve az Európai Bizottságra a kritikák és a kérdések – önkormányzati képviselőktől, akik mindenütt a „frontvonalban” szembesülnek a járvány következményeivel

A képviselők – köztük Kóbor József pécsi önkormányzati képviselő (LMP) az Európai Szövetség Európai frakciócsoport vezérszónokaként – határozott, következetes és egyértelmű kommunikációs politikát kértek az EU-tól. A fokozatos nyitás eszközeként külön Kóbor és mások is külön hangsúlyozták az európai oltási útlevél mihamarabbi bevezetését minden olyan vakcinára, amelyet akár az EMA (az Európai Unió egészségügyi hatósága), akár egy vagy több EU ország egészségügyi hatóságai elismertek és bevezettek, tehát akár kínaira, vagy oroszra. Ez ugyanis a legjobb motiváció arra, hogy az emberek oltassák magukat, másrészt a fokozatos nyitás reményét adja, mert az útlevél bírtokosai folyamatosan mentesülhetnének a korlátozások alól.

A vakcinapolitika nem lehet üzleti és politikai érdekeknek alárendelve, és az EU utasítsa el a zsarolást , a helyzettel való visszaélését egyes politikai és gazdasági érdekcsoportoknak. Mindennel oltsanak, amivel lehet, és minél több embert minél gyorsabban!

Kóbor utalt azokra a társadalmi feszültségekre, amelyeket az egyes országok szelektív oltáspolitikája okoz (pl. a tanárok hatra sorolása, miközben az iskolák nyitva voltak, stb…)

Beszéltek arról is, hogy a frontvonalban a helyi önkormányzatok vannak, és elfogadhatatlan, hogy ehhez képest nagyon kevés segítséget és információt kapnak.

 A biztos asszony szemlátomást figyelt az éles megfogalmazásokra. Igy például az Európai Bizottság (az EU „kormánya”) például már támogatja a mindenre kiterjedő európai oltási útlevelet, miközben az Európai Tanács és a Parlament még „emberjogi” aggályok miatt vitatja azt.