A DK az elmúlt napokban megkereste az Állatorvosi-, a Miskolci-, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Neumann János-, a Soproni-, a Széchenyi István és a Színház- és Filmművészeti Egyetem alapítványait, hogy első kézből tudja meg, hogy mennyit is keresnek a frissen létrehozott alapítványok kuratóriumi elnökei, és azoknak felügyelőbizottsági tagjai, közölte Oláh Lajos. A kérdésekre csak a MOME, a Miskolci Egyetem és a Soproni Egyetem válaszolt teljes mértékben.

A MOME kuratóriumának elnöke, Böszörményi-Nagy Gergely havi bruttó 1 205 000 forintot kap a munkáért, ahogy a kuratórium többi tagja is. A felügyelőbizottság elnöke 453 ezer forintot, a tagok 367 ezer forintot keresnek, illetve a könyvvizsgáló évi bruttó 900 ezer forintot, a vagyonellenőr havi 320 ezer forintot keres. A fizetést a Kuratórium tagjai állapították meg.

A Miskolci Egyetem kuratóriumának tagjai közül Varga Judit igazságügyi miniszter, a kuratórium elnöke ingyen végzi a munkát, a többi tag viszont havi bruttó egymillió forintnyi díjazást kap. A felügyelőbizottság elnökének és tagjainak havi bruttó 800 ezer forint jár.

A Soproni Egyetem kuratóriumának minden tagja, ahogy a felügyelőbizottság minden tagja is ingyen végzi a munkát, derül ki a válaszból.

Az Állatorvostudományi Egyetemért felelős Marek József Alapítvány nem részletezte a fizetéseket a DK kérdésére, csak annyit közölt, hogy összesen a kuratórium tagjai havi bruttó 7,5 millió forintot keresnek.

“Azt is el kell mondanom, hogy a Demokratikus Koalíció hiába kérte ki az egyetemi alapítványok adatait, nem mindenki érezte kötelezőnek válaszolni. Viszont amit tudunk, hogy Soproni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának tagjai: Zambó Péter, az erdőkért és földügyekért felelős államtitkár, Ugró Sándor, a Kiskunsági Nemzeti Park igazgatója, Macsek Lajos, a Vértesi Erdő Zrt. vezérigazgatója és Csóka Péter, a FAO Erdészeti Bizottságának elnöke. A Felügyelő Bizottságba Tóth Gábor, az Ipolyerdő  gazdasági és termelési vezérigazgató-helyettese, Csóka György, a NAIK-Erdészeti Tudományos Intézet tudományos tanácsadója és Szabó István, az OTP Agrárágazati Igazgatóságának ügyvezető igazgató-helyettese kapott megbízást.” – sorolta Oláh Lajos sorolta a politikus, leszögezve, ők nem kapnak tiszteletdíjat a munkájuk után.

Az SZFE alapítványa és a győri Széchenyi István Egyetemért Alapítvány egyáltalán nem válaszolt a DK kérdéseire, a kecskeméti Neumann János Egyetemért Alapítványtól pedig nem kaptak adatokat.

Forrás. 24.hu, dk.hu