A klímakatasztrófa a nyakunkon van, és ezt a kormányokon kívül a cégek is egyre inkább ismerik fel. A fenntarthatóság környezetvédelem egyre inkább szempont az innovációs fejlesztések terén. Az autóipartól a mezőgazdaságon át egész a divatiparig mindenki próbál – sajnos legtöbbször csak látszatintézkedésekkel – zöld útra lépni.

Az építőipar is számos ilyen innovációval rukkolt elő az elmúlt években, köztük az okostéglával is, ami sokak szerint erőteljesen meghatározhatja majd a jövőben az ipart.

Persze nem arra kell gondolni az okostégla esetében, hogy eljátssza a kedvenc számunkat vagy megrendeli helyettünk a tejet, ha elfogy otthon. Hogy mit is takar pontosan a kifejezés, azt Kiss Norbert, a budapesti Békás Épker építőanyag-kereskedés tulajdonosa mondta el a Greenfonak adott interjújában.

A prioritás egy tégla esetében természetesen a hőszigetelés, amin nemcsak a rezsire szánt pénzünk múlik, hanem a károsanyag kibocsátás mértéke is. Az okostégla annyival nyújt többet az elődeinél, hogy már az építkezéskor lehetőséget biztosít a hőszigetelt falszerkezetek kialakítására, tehát nincs szükség semmiféle utólagos burkolat alkalmazására a kívánt hatás elérésének érdekében. Ezzel a tulajdonságával akár 50%-kal is képes javítani a falazat hőmegtartó tulajdonságait.

Ezt úgy éri el, hogy tulajdonságaiból kifolyólag képes intelligensen szabályozni a lakás komfortját a hőszigetelési értékeivel, illetve ezáltal hozzájárulni a környezettudatossághoz.

Jelenleg 2 nagyobb csoportra oszthatók az okostéglák típusai, az első csoportban vannak azok, amiknek a belső üregeit valamilyen szigetelőanyaggal, leginkább kőzetgyapottal töltenek ki.

A másik típus esetén a tégla kialakításán változtattak olyan módon, hogy lényegesen több légkamra legyen a téglában, ezáltal a hőcsere során a melegnek vagy a hidegnek közel kétszer annyi időre lesz szüksége, hogy távozzon a téglán keresztül.

Amellett, hogy a hőmegtartó tulajdonságai az okostégláknak sokkal jobbak, többségüket környezettudatos alapanyagokból állítják elő, ráadásul egyre elérhetőbb az ára a nagyközönség számára is.

Forrás: Greenfo
Fotó: Pixabay