Péntek este az izlandi Reykjavík főváros közelében lévő Fagradalsfjall vulkán 800 év után újra kitört, miután a szigetországot több ezer kisebb földrengés is sújtotta. Szerencsére a kitörés kicsi volt és senkit nem veszélyeztetett.

Az Izlandi Meteorológiai Hivatal – IMO szerint a repedés körülbelül 500-700 méter hosszú. A láva területe nincs egy négyzetkilométer.

Több felvétel is készült a kitörésről, de a látványt leginkább Bjorn Steinbekk, a „drónos srác” ragadta meg, aki egészen közelre merészkedett drónjával. Egy nappal ezelőtt feltöltött videóját több mint 198 ezren tekintették már meg a Youtube csatornáján.

„Nagyon azt hittem, hogy soha többé nem látom a drónomat, de ember, ezt annyira izgalmas volt megörökíteni !!!” – írja a feltöltött „Into the carter” című videója alatt.

A csatornáján még több videó is megtekinthető a kitörésről, és folyamatosan tesz elérhetővé újabbakat a nagyközönség számára. Alább megtekinthető pár felvétel a csodálatos természeti jelenségről.

Jól szemlélteti, hogy mennyire veszélytelen a vulkán kitörése izlandi lakosokra és az infrastruktúrára nézve, hogy vasárnapra több ezer kíváncsi bámészkodó özönlött a kitörő vulkánhoz. A legbátrabbak mályvacukrot grilleznek az izzó parázs felett. Természetesen a hatóságok szigorú felügyelete mellett. Míg Izlandon gyakoriak a kitörések, átlagosan körülbelül ötévente fordulnak elő, általában a lakott zónáktól távol, megközelíthetetlen területeken. Más vulkánkitörések túl veszélyesek volnának ahhoz, hogy közelebb merészkedjen a nyilvánosság. – írja az AFP.

Kiemelt kép: screenshot from Crater surfing DJI FPV style! video