A WWF 2007-ben hívta életre a Föld órája kezdeményezést, amelyben arra kérik a háztartásokat és a cégeket, hogy egy órára kapcsoljanak le minden nem létfontosságú elektromos berendezéseiket, ezzel felhívva a figyelmet az éghajlatváltozás elleni harcra. A minden évben megrendezésre kerülő nemzetközi eseményt idén március 27- én magyar idő szerint este fél 9-től fél 10-ig tartjuk.

A Föld órája Magyarországon

Magyarország 2008-ban vett részt először az eseményben, de csak 2009-ben – a Föld órájának igazi világméretű debütálásának évében- terjedt el igazán a híre hazánkban. A közvélemény-kutatások szerint, abban az évben a népességünk 67%-a hallott az eseményről és megközelítőleg másfél millió ember vett részt benne. A világ minden pontjáról csatlakoztak települések az akcióhoz. Összesen 4000 településből pedig 67 magyar volt és ezáltal Magyarország a nemzetközi élmezőnyben végzett.

” “Kapcsolj le, de tartsd nyitva a szemed!” – szól az idei Föld órája jelmondata arra utalva, hogy a szimbolikus 60 perces sötétség mellett a világ legnagyobb önkéntes akciója egyre inkább a természeti értékekre és azok megóvására, ezzel együtt pedig a fenntartható életmódra helyezi a hangsúlyt. Ez nem meglepő, hiszen emberi tevékenységünk elválaszthatatlan a természettől, és hosszú távon is nyomot hagy rajta. „

írja a WWF oldala.

Hogyan csatlakozhatsz hivatalosan az eseményhez?

A WWF hivatalos oldalán két módon lehetséges a regisztráció. Csatlakozni egyénileg vagy településként lehet. Az oldalt böngészve pedig felfigyelhetünk valamire, amire büszkén tekinthetünk rá Baranya megyei lakosként, hiszen településként nem csak Pécs, de például Komló és Berkesd is jelezte csatlakozását a Föld órájához.

Hogyan töltheted el hasznosan ezt az egy órát?

Természetesen a járványhelyzet kihatással van a Föld órájára is. A kijárási korlátozás pedig biztossá teszi azt, hogy mindenki -aki nem dolgozik- otthon legyen ebben az egy órában.
Lehet, hogy fontosabb a fények lekapcsolása helyett most szombaton legalább egy órára lehalkítani a zajt magunk körül. Engedjük el a külső ingereket, legyen az internet, tévé vagy rádió, és adjunk egy órát magunknak és családunknak, hogy beszélgessünk. Kérdezzük meg gyermekeinket, hogy ők mit tudnak arról, hogy változik a klíma a Földön. Hogyan élik meg mindezt? Félnek-e a jövőtől? Tudják-e, hogy rajtunk múlik, milyen sors vár rájuk felnőttkorukban? Tudatosítsuk bennük, hogy ha jól csináljuk, akkor van remény. Mert most még van. Közös felelősségünk, hogy a fiatalok ne „klímaparában” szocializálódjanak, mert az káros mentális fejlődésükre. Ugyanakkor tudniuk kell azt is, hogy felelősséggel tartozunk a bolygónak, ahol élünk és meg kell találnunk a harmóniát a természettel. Ahogy egymásról gondoskodunk, úgy kell bánnunk a Földdel is. Békében, szeretetben, nem kihasználva a másikat. A Föld órája remek lehetőség, hogy akik még nem beszélgettek otthon a klímaváltozásról, most elkezdjék. Arra buzdítunk mindenkit, hogy használják ki ezt az órát a közös jövőnkért.- írja az LMP közleményében.

Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője ma megszólalt a Föld órája kapcsán, felhívva figyelmet az éghajlatváltozás mellett a környezetpusztításra is. A hivatalos Facebook oldalára felkerült videóban elmondta, hogy az atomenergia mennyire káros, hiszen nem zöld, nem olcsó, nem biztonságos. Kitért arra is, hogy a Magyar kormány a pécsi agglomerációtól néhány kilométerre, Boda térségébe akarja elhelyezni a kiégett fűtőelemeket. Továbbá a nagy aktivitású, radioaktív hulladékok és a kiégett fűtőelemek végleges elhelyezése a világon sehol sem megoldott. Hozzátette, hogy az uránbányászat pedig olyan elképesztő környezetpusztítást okoz, amit nem lehet véglegesen felszámolni. Kóbor József, az LMP pécsi önkormányzati képviselője elmondta, hogy az atomenergiának két piszkos vége van. Ebből az egyik az uránbányászat, a másik pedig a kiégett fűtőelemek. Szabó András, az LMP Baranya megyei elnökségének tagja hozzátette azt is, hogy nem szabad figyelmen kívül hagynunk azt a tényt, miszerint az elmúlt években az emberiség fogyasztása, már augusztusban meghaladta a fenntartható fejlődéshez szükséges mértéket. Angyal Károly Tibor, az LMP pártigazgatója pedig mindenkit arra biztatott, hogy csatlakozzunk az eseményhez.

Kiemelt kép: Photo by Tara Winstead from Pexels