Csak gondoljuk bele, milyen lehet minden étkezést azzal a kérdéssel kezdeni, hogy „Vajon én ezt megehetem?”. Annak ellenére, hogy már szinte minden étterem és egyéb helyek rendelkeznek allergén listával, azok az emberek, akiknek problémája van, bizony félve harapnak bele minden olyan ételbe, amelyet nem ők készítettek.

Ételallergia esetében a háttérben az immunrendszer kóros válasza áll. Ez akkor fordul elő, ha az adott étel összetevőjét a szervezet téves módon veszélyesnek ismeri fel és beindít egy védekező reakciót. Ugyan igen kis százalékban fordul elő hazánkban, még is jelen van és olykor igen nagy szenvedést okoz a pácienseknek. Kutatások bizonyítják, hogy örökletes, így esélyes, hogy egy családon belül több személynél is előfordul. Míg a gyermekeknél lehetőség van arra, hogy az idő múlásával kinövik, addig azoknál, akiknél felnőttkorban jelentkezik a probléma, azokat bizony életük végéig elkíséri.

Tünetei nagyon sokszor nem a tápcsatornához köthető, annak ellenére, hogy legjellemzőbb panasz a puffadás, hasfájás. Sokszor a bélrendszertől távoli helyeken jelentkeznek a bajok, amik első gondolatként nem az ételallergiát vetik fel. A tünetek megjelenése az immunválasz kialakulása miatt jönnek létre, ez függ attól, hogy a felszabadult hisztamin hol van nagyobb mennyiségben jelen a szervezetben. A leggyakoribb tünetek közé sorolható a csalánkiütés, hányinger, gyomorfájdalom, hasmenés, bőrviszketés, mellkasi fájdalom, illetve a légutak duzzanata is.

Beszélhetünk még ételintoleranciáról is, amelyet az emésztőrendszer működési zavara váltja ki, ugyanis vannak bizonyos tápanyagok, amelyeket nem képes megfelelően lebontani, így azok felszaporodnak és problémát okoznak. Fontos különbség az intolerancia és az allergia között, hogy míg utóbbinál kis mennyiség is jelentős allergiás reakciót vált ki, addig az intolerancia esetében kisebb adag nem okoz feltétlenül problémát. Tünetei leggyakrabban a puffadás, gyomorfájdalom, bélpanaszok, hasmenés, bőrproblémák és fejfájás. Ezeknek súlyossága függ az elfogyasztott étel mennyiségétől, ezért gyakori, hogy kisebb mennyiség esetében a tünetek nem jelentkeznek, vagy csak napokkal később.

Természetesen nagyon fontos, hogy mind két betegséget ki kell vizsgáltatni, hiszen az élet folyamatos hasfájással élhetetlen. Nem egyszerű ezt az életmódot megszokni, hiszen aki több tíz évig fogyasztotta a lisztes ételeket és kiderül, hogy el kell hagynia, az bizony egy pillanatra elgondolkozik a továbbiakon.

Szerencsére a mai világban rendelkezésre áll az internet, ahol bőségesen szerezhetünk információt, hogy mit, mivel lehet helyettesíteni. Rengeteg alternatíva létezik, amellyel a főzést is megkönnyíthetjük, annak ellenére, hogy ezekkel az új alapanyagokkal szinte újra meg kell tanulni főzni.

Nyilván függ a dolog attól, hogy hány összetevőre allergiás/érzékeny az ember, megesik, hogy bizonyos ételeket örökre ki kell iktatni az étrendből. Azonban úgy gondolom, hogy ha már egy nap eltelik panaszmentesen, akkor megéri a fáradozás.