Az első részben már kifejtettük, hogy egészségügyi okokat nézve, megéri-e nemet mondani a védőoltásra. Most részben gazdasági, részben mindennapi tényezőket figyelve vizsgáljuk meg a kérdést.

A védőoltás minden magyar állampolgár számára ingyenes, a regisztráció pár percet vesz igénybe, de optimális esetben maga az oltás sem vesz igénybe túl sok időt. Az pedig gyakorlatilag biztosra vehető, hogy az, aki rendelkezik védettségi igazolvánnyal, nagyon komoly előnyökhöz fog jutni, azokhoz képest, akik nem oltakoznak.

De mik lehetnek ezek az előnyök?

Például már most lehet nyaralást terveznie annak, aki kap védőoltást, gyakorlatilag a világ túlnyomó többsége nyit, és tárt karokkal várják egy teljes ínséges év után a védettséggel rendelkező turistákat. Ahogy írtuk a védőoltás ingyenes, és szinte mindenhová utazhatunk már vele, anélkül viszont a legjobb esetben is csak negatív PCR teszttel léphetünk be másik országba, és szintén negatív PCR tesztet felmutatva térhetünk haza: ez rengeteg pénz, pláne egy teljes családot nézve. Ráadásul sok helyen a PCR teszt sem mentesít a karantén alól, nyilván egy hetes nyaralást nehéz úgy tervezni, hogy előtte két hét karantén vár ránk. Ember legyen a talpán, aki képes ennyi PCR-tesztet vásárolni, és van annyi szabadnapja, hogy „leülje” a karantént.

Persze nem csak az utazáson bukhatunk rajta. Teljesen biztos, hogy védettségi igazolvány nélkül se koncertekre, se fesztiválokra, se bulikba nem mehetünk majd. A negatív PCR-teszt esetleg segíthet, de azon megint csak a pénztárcánk vesztene rajta. Főleg, hogy 48-72 óránként kellene elvégezni, ha csak nem vagyunk ügyes gázszerelők, ennyi pénzünk nem igen lesz.

Erről ugyan még nem volt hivatalosan szó, de erős a gyanú arra is, hogy az éttermek, kocsmák, büfék, mozik, színházak is csak azok számára fogna kinyitni, akik védettségi igazolvánnyal rendelkeznek. A negatív PCR-teszt itt is megoldás lehet, de megint csak felvetődik a kérdés: melyik az egyszerűbb, az ingyenes védőoltás, vagy a két-három naponkénti, cirka tizenöt-húszezer forintba kerülő, és igen csak kellemetlen PCR-teszt?

Most már több, mint egy éve gyakorlatilag otthon ülünk, normális életet finoman szólva sem élünk, a védőoltás szabadhíthat meg minket ettől az igencsak hosszúra sikeredett karanténtól. Azok, akik oltakoznak heteken belül szabadulhatnak, azok akik nem, ők gyakorlatilag mindenből ki fognak maradni, ha csak nincs végtelen pénzük, napi szinten PCR-teszteket vásárolniuk.

Ennek függvényében megéri nem oltakozni?