A magyar oltási program továbbra is nagyon dinamikusan halad és húsvétkor sem áll le, hiszen a vakcinák életeket menthetnek – mondta György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az országos oltási munkacsoport vezetője szombaton a közmédiának nyilatkozva.

György István kifejtette, pénteken újabb 64 ezer Moderna-vakcina került ki a megyei oltási munkacsoportokhoz, vasárnap pedig további 229 ezer AstraZeneca-oltóanyag érkezik. Magyarország kétszeres oltási sebességgel halad a nagy uniós tagállamokhoz, például Németországhoz, Franciaországhoz és Olaszországhoz képest – tette hozzá.

Az államtitkár emlékeztetett, három nap alatt 78 ezer pedagógust tudnak beoltani, a jövő héten pedig az óvodai nevelők, a szakképzésben dolgozók és a különböző gondozást nyújtó intézményekben nevelő pedagógusok kapnak vakcinát mintegy 100 ezres nagyságrendben.

Eközben a honvédség és az operatív törzs együttműködésével öt oltóbusz indult el, a járművekkel 22 500 oltás adható be egy hónapban – mondta György István. Szólt arról is, Budapesten a korábbi négy helyett már tizennyolc szakrendelőben oltanak.

György István arra kérte a kismamákat és a gyermeküket anyatejjel táplálókat, hogy a háziorvosuktól igényeljék a Pfizer-, illetve a Moderna-oltásokat, amelyeket vagy a háziorvosi rendelőben, vagy az oltópontok egyikén vehetnek fel. A kismamák esetében a második trimesztertől ajánlott az első oltás, míg a második a szülés után, a gyermeküket anyatejjel tápláló édesanyák pedig a baba egyéves koráig kérhetik az oltást, amelynek beadásával kapcsolatban a háziorvosoknak egyéni mérlegelési lehetőségük van – mondta az államtitkár.

György István aláhúzta, már a teljes társadalom előtt kinyitották az oltási lehetőséget, de továbbra is elsőbbséget élveznek az idősek és az alapbetegségekben szenvedők, a sorrend meghatározásában viszont nagy döntési szabadságot adtak a háziorvosoknak.

Szombat reggel a Belügyminisztérium ügyeleti központjában az oltási terv végrehajtásáról egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnök – közölte sajtófőnöke. Havasi Bertalan elmondta, hogy az értekezleten Pintér Sándor belügyminiszter, Rogán Antal, a kormányfő kabinetfőnöke, György István és Latorcai Csaba államtitkár, Balogh János országos rendőrfőkapitány és Jenei Zoltán országos kórház-főigazgató vettek részt.

A miniszterelnök a belügyminisztériumi egyeztetés után közzétett mai videójában azt mondta: bár nagyszombat van, a vírus nem pihen, ezért nekünk is védekeznünk kell. Minden beoltás életet menthet – Magyarország miniszterelnök kiemelte, hogy hálás a háziorvosoknak, a kórházi orvosoknak és az ápolónőknek, hogy a húsvét ünnepek alatt is helyt állnak a munkájukban.

„Mi is dolgozunk, az operatív törzs is dolgozik. És a ma reggel eltervezett munka szerint a mai napon be fogunk oltani további 83 ezer embert” – zárta videóját a miniszterelnök.

Amíg az ország vezetői és a magyar egészségügy szakemberei dolgoznak és helytállnak, addig a négynapos ünnep pihenőnapjain a bátrabbak a vizeink partján élvezik a tavaszi hangulatot és sajnos sok esetben felelőtlenül munkát adnak a vízirendészet munkatársainak, mint ahogy azt a police.hu híradásából ismerhetjük.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai 2021. április 2-án, az I. fokú viharjelzés alatt két személyt mentettek ki a tóból.

A vízirendőrök 2021. április 2-án 15 óra 56 perckor a Gyenesdiás előtti vízterületen járőrözve észlelték, hogy a felerősödő szélben két SUP-os (Stand-Up-Paddling) a tó közepe fele sodródik, önerőből már nem tudnak a partra evezni.

Az egyenruhások a balesetveszély elkerülése érdekében a bajba jutott 29 éves noszlopi, valamint a 33 éves ajkai nőt a szolgálati kisgéphajóba segítették, és a fürdőeszközökkel együtt a partra vitték.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság felhívja a figyelmet, hogy amennyiben a Balaton vízfelületén bajba kerülnek vagy bajba jutott személyt, személyeket észlelnek, tegyenek bejelentést az ingyenesen hívható 1817-es segélyhívó telefonszámon!

Forrás: koronavirus.gov.hu, police.hu

Fotó: wikimedia.org