A húsvéti sonka hagyományosan az ünnepi asztal elmaradhatatlan kelléke. Így aztán a háziasszonyok örök gondja, hogy jól elkészített, ízletes, omlós sonka kerüljön  az asztalra.  A gond a sonkavásárlással kezdődik és végigkíséri az ünnepi reggelik idejét. Most vitte haza a sonkát? Néhány jótanács az elkészítéséhez, hogy holnap kellemesen induljon a reggeli.

Hogyan válasszunk sonkát?

A sonka és a sonkaféle termékek széles választéka vár bennünk az üzletek polcain. Persze az igazi parasztsonkának nincs párja, de ha Ön és családja a kevésbé zsíros, bőrtől és a bőr alatti zsíroktól mentes sonkákat kedveli, bátran válassza a különféle, jó minőségű kötözött sonkák, vagy a combokból, frikandóból, lapockából készített termékek bármelyikét. A megvásárlandó mennyiséget a család igényeinek, létszámának és étvágyának megfelelően határozzuk meg..

Hogyan főzzük meg a sonkát?

Minden előzetes híresztelés ellenére a sonka főzése nem egy ördöngösség. Persze nem árt néhány alapszabályt betartani ahhoz, hogy ízletes, élvezhető eredményt kapjunk. A hagyományosan füstölt sonkát a főzés előtti este ajánlatos hideg vízbe áztatni. Ebből a típusú sonkából található napjainkban a legkevesebb. A szupermarketek polcain sokasodó gyors páccal és gyors füstöléssel készített kötözött termékek esetében ez elhagyható, mert különben azt a kevés kis füstölt ízt is kiáztatjuk a sonkánkból. A főzéshez egy akkora fazekat készítsünk elő, amelyben a sonkánk kényelmesen elfér és a ráengedett hideg víz jól el tudja lepni.

A főzővizet ízlésünknek megfelelően akár ízesíthetjük is, kerülhet bele vöröshagyma, fokhagyma, babérlevél, különféle zöld fűszerek, kakukkfű, zsálya, torma, szemes fekete bors, csilipaprika, az ízesítők variálása végtelen. Lényeges, hogy sót ne tegyünk bele, mert ezek a termékek nagyon sok sót tartalmaznak!

Most, hogy felöntöttük a sonkánkat hideg vízzel, és fedőt tettünk rá, begyújthatjuk alatta  a tűzhelyünket. Szép lassan forraljuk fel a vizet. A forrás után a főzővizet éppen csak gyöngyöznie engedjük, amíg a sonkánk fő.

A legnagyobb dilemma az szokott lenni, hogy mennyi ideig főzzük a sonkát. Minden esetben a súlya határozza meg a főzés idejét. Egyszerűen kiszámolhatjuk, mert az 1 kg-os sonkát egy óráig főzzük, és így tovább. Nagyon sokan kolbászt is tálalnak a sonka mellé, amennyiben főzve szeretjük, nyugodtan főzzük együtt a sonkával.

A sonkát omlósan, szaftosan, puhán szeretjük fogyasztani. Hogyan tudjuk elérni, hogy a sonkánk több napig is megtartsa ezt az állagot? Ne feledjük el, hogy amikor lejárt a sonkánk főzési ideje, a megfőtt sonkát mindig a főzővízben hagyjuk kihűlni. Ettől lesz kellemesen puha, ízes, lágy az állaga. Mikor már teljesen kihűlt a főzővíz, vegyük ki a sonkát, és egy szűrűben alaposan csepegtessük le, majd a kötözött sonkák esetében távolítsuk el a kötözésére használt hálót.

Nagyanyáink a sonkafőzés után visszamaradó sonkalevet sohasem dobták ki. Az ünnepek múltával tökéletes alapot szolgáltatott a savanyú káposztás ételeknek vagy a bablevesnek, krumplilevesnek és egyéb hétköznapi finomságoknak. Ha a felhasználására csak később kerül sor, akkor ajánlatos kisebb adagokban lefagyasztani. Bármikor felidézhetjük vele a húsvét kellemes ízvilágát