2021-ben egy egészen rendhagyó húsvétra készülődünk. Már az előkészületek is egészen eltérnek a megszokottól. Nem kószálhattunk az üzletekben ajándékok, meglepetések után kutatva. Nagyon jó alkalom ez mindannyiunk számára, hogy rendhagyó módon, különleges ajándékokkal lepjük meg családtagjainkat, rokonainknak.

Kevés a pénzünk? Zöld megoldásokat keresünk? Nincs lehetőségünk vásárlásra? Írásunkban néhány ötletet, megoldást kínálunk minden korosztálynak a hasonló problémákra. Mikor is csatlakoznánk a környezetkímélő megoldásokhoz, ha nem most? A legjobb és legszebb megoldásokhoz segítségül hívhatjuk gyermekeinket.

Tojásfestés:

A húsvéti tojás festéséhez számtalan környezetbarát megoldás kínálkozik. Néhány lehetőség, hogy a konyhai készletből milyen zöldségek, gyümölcsök segítségével varázsolhatunk színes tojáskosarat.

  • Piros: lilahagyma héja, pirospaprika, cékla
  • Sárga: vöröshagyma héja, citromhéj
  • Narancs: narancshéj, sárgarépa
  • Zöld: spenót, petrezselyem (a szárított is jó)
  • Kék: vöröskáposzta, áfonya, vörösbor
  • Barna: dióhéj, feketetea, kávé

Ajándékozás:

Úgy gondolom, hogy jelen pillanatban mindenkinek az ajándékok mustrálgatása a legkisebb gondja. Így aztán a húsvéti meglepetések legyenek jelképesek, szívhez szólóak 2021-ben. Elsősorban gondoljunk az egészségre! Ajándékozzunk vitamint, például medvehagyma pesto formájában. Nem szereti a medvehagymát? Akkor készülhet a pesto petrezselyemből, metélőhagymából, zsázsából, céklából, sárgarépából. A lehetőség végtelen!

Nem szeret főzni? Horgoljon vagy varrjon, kössön poháralátéteket. Adjunk ajándékba saját készítésű asztaldíszt. Páratlan zoknik felhasználásával készítsünk nyuszikat.

Gyermekkoromban elmaradhatatlan volt a rokonok megajándékozása saját készítésű sütemény nélkül. Minden évben nagyon vártuk a látogatást és a sütemények kavalkádját. Minden nagynéninek megvolt a saját íz- és formavilága, ami egyedivé tette az ajándékot, miközben számunkra egyben felejthetetlenné is tette az egykori ünnepek hangulatát.

Lakásunk díszítése:

Ajtódíszként felhasználhatjuk a tavalyi díszt is, de számtalan kreatív megoldással varázsolhatunk újat a régiből. Némi textilmaradékkal csomagoljuk új ruhába a koszorú alapot, barkaággal, örökzöld tuja ággal és festett kifújt tojással, origami hajtogatott papírvirággal pompás szépséget varázsolhatunk.

Asztaldísz:

Nagyszerű ötlet, ha egyszerre készül az ajtódísszel és így teljes összhangot mutat a két alkotás. Legyünk itt is kreatívak és használjuk fel az újrafestett vagy bevont konzerv- és, margarinos dobozokat egyéb csomagolókat, például a gomba csomagolásához használt kosárkákat.

Ünnepi menü:

Most talán az egyik legfontosabb feladat, hogy ne főzzünk túl sokat, hogy ne keletkezzen hulladék. Amennyiben mégis túlteljesítettük a tervet, számtalan ötletet találhatunk az internetes oldalakon a maradékok felhasználására, illetve ilyenkor nagyon jó használatot tesz a fagyasztó.