Habár a kormány továbbra is titkolózik és nem enged be újságírókat a kórházakba, egy budapesti kórház Covid-osztályán dolgozó egészségügyi szakember a Szabad Európának adott interjút. Ő elmondta, hogy óriási a szakember hiány, és annyira sok a beteg, hogy képtelenség megfelelő ellátást biztosítani mindenkinek, hiába az igyekezetük.

„Konkrétan tele vagyunk, egyáltalán nem érezzük azt, hogy csökkenne az egészségügyre terhelődő nyomás. Rettenetes állapotok vannak”

– számolt be a név nélkül nyilatkozó szakember. Elmondása szerint annyira sokan mondtak fel a március elsejétől érvényes új szolgálati jogviszony miatt az intenzív osztály dolgozói közül, hogy egy nővérnek öt beteget kellene ellátnia, ami egyszerűen képtelenség.

A lélegeztetőgépen lévő betegek mortalitási rátája ezért 95-98 százalékos, tehát 10 emberből jó, ha egy túléli a kezelést,

mondta.

A többség egyébként túlélné a betegséget, de az orvos szerint a kapacitás hiány miatt halnak meg sokan. A munkatársaim szívüket-lelküket kiteszik, de fizikai képtelenség, hogy egy szakápoló 5-6 beteget lásson el az elvárható színvonalon.” – zárta sorait.

kiemelt fotó: MTI