Március 1-vel került hatályba az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény, melynek következtében megszűnt az egészségügyi szakdolgozók közalkalmazotti jogviszonya, emellett hatályon kívül helyezték az kollektív szerződést, emellett, ha az állam szükségesnek látja, átvezényelheti az egészségügyi dolgozókat egy másik kórházba, akár az ország másik felére, 1+1 évre.

A kormány az orvosoknak az aláírásért cserébe béremelést ígért és jogszabályban rögzítette, hogy a munkáltatónak legalább ugyanazt a bért kell kifizetnie a szakápolóknak, mint amit a szerződés megkötése előtt kaptak.

Mintegy 5000 egészségügyi szakdolgozó döntött úgy, hogy nem írja alá az új szerződést. Azok, akik aláírták az új egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló szerződést április elején kapták meg ennek hatálya alatt az első fizetésüket. Nagyon sokan most szembesülnek azzal, hogy a korábbi bérük 20-30 ezer forinttal, vagy akár ennél is nagyobb mértékben csökkent, mindez a koronavírus járvány eddigi legsúlyosabb időszakában. – írja a napi.hu.

A 444.hu cikke szerint van olyan COVID intenzív osztályon dolgozó szakápoló, aki 60-70 órát túlórával együtt is 100 ezer forinttal kevesebbet kapott kézhez, mint az előző hónapokban közalkalmazottként. A csökkenés oka lehet, hogy az alapbér mellett jelentős juttatást és pótlékot kaptak az ápolók közalkalmazotti jogviszonyban, amit az új rendszerben a kirendelés vagy módosult munkaidőkeret miatt később fognak megkapni a dolgozók.

Annak ellenére, hogy egy friss jogszabály szerint a pótlékok összeges sem lehet kevesebb a jogviszonyváltás miatt, Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke szerint az önként vállalt túlóra kifizetésével is tudnak trükközni a munkavállalók. Egyes munkáltatók az új szerződésbe belefoglalták, hogy nem biztosítják az önként vállalt túlóra miatti, 50%-kal magasabb pótlékot, illetve az eddig  kollektív szerződés által biztosított plusz juttatásoktól is sokan elestek.