Nem, ez a helyzet semmiképpen sem lenne ideális. Ha pedig több ilyen képviselő, de akár egy polgármester is így cselekedne, az egyenesen borzalmas volna. Ugyanis egy képviselőt, (vagy egy polgármestert) pláne ha egyéni körzetet nyerve jut be akármilyen testületbe, a nép választja meg, így nekik a nép érdekeit nézve kellene döntéseket hoznia, nem egy oligarcha utasításait követve.

Politikai állásponttól függetlenül vannak olyan értékek, amelyek nagyjából mindenki számára egyformán fontosak. Egy város esetében ilyen a tiszta levegő, a zöldterületek száma, a biztonságos utcák, a jó állapotú utak, játszóterek megléte. Ezek nem bal- vagy jobboldali, nem konzervatív-liberális kérdések, hanem olyan egyetemes értékek, amelyek gyakorlatilag mindenki számára egyaránt fontosak.

Egy képviselőnek ezeket minden esetben figyelembe kellene vennie, és az a képviselő aki valóban a népnek felel, ezt jó esetben meg is teszi. A gond ott kezdődik, ha egy kétes hátterű, oligarcha farzsebéből megveszi a városatyákat. Képzeljünk el egy várost, ahol él egy marha gazdag ember, aki bár az előző rendszerben szedte meg a vagyonát, de a mostani rendszernek is ugyanúgy kegyeltje, igazi helyi kiskirály aki az így-úgy megszerzett pénzén hatalmat vesz. Képzeljünk el egy képviselőtestületet, ahol ül néhány gumigerincű ember, aki pár ezüstpénzért gond nélkül árulja el a város polgárait, és úgy táncol, ahogy a fenti oligarcha fütyül. Persze ha csak egy-két ilyen képviselő van, egy nagyobb testületben, az még nem feltétlenül okoz gondot, azonban ha a pénzember a többségüket megveszi kilóra, akkor kezdődnek a gondok. Akkor előfordulhat, hogy a fent említett egyetemes értékeket gazdasági érdekek írják felül. Van a városnak egy gyönyörű, természetileg védett területe? Kit érdekel, ha az oligarcha és haverjai kisgömböc módon látják meg a benne kínálkozó üzleti lehetőséget? A képviselők, de akár szélsőséges esetben (ha őt is sikerül megvásárolnia az oligarchának) a polgármester is az üzleti érdekeket fogja nézni, nem a városlakók érdekeit. S hiába marad a testületben pár tisztességes ember, aki nem adja el a lelkét, ha ők kisebbségbe kerülnek, vagy nem tudnak kellő politikai erőt, rutint, tapasztalatot felmutatni, akkor a várost már nem is a nép által megválasztott, népszuverenitás elvén működő erre meghatalmazott személyek, hanem önös, önző és sok esetben gusztustalan érdekek fogják irányítani. Olyanok, akikre egyébként normál esetben soha, senki nem szavazna, olyanok, akiket a többség megvet, tán le is köpne, de a pénzük révén hatalmat tudnak venni.

És a demokrácia itt szűnik meg létezni. A közös értékek elvesznek, már nem számít semmi, csak az oligarcha kielégíthetetlen étvágya.

Durva lenne, ha Péccsel is ez történne, ugye?