Április 15-ig várják a használt ruhákat, textileket a Kozármislenyi Művelődési Központban! A Klubzsák a Közösségekért, ruhagyűjtési akció keretében a Pécsi u. 1-ben adhatják le a kozármislenyiek a megunt, kinőtt, használaton kívüli, feleslegessé vált ruhaneműiket.

Napjaink egyik környezetvédelmi problémája közé tartozik a textilipar okozta szennyezés. Az áruházak konfekció termékei alatt roskadozó polcok kínálata a Föld klímájának, és vele együtt nekünk okoz komoly gondot. Gondolta volna, hogy például jelenleg egy farmernadrág gyártásához 7570 liter vízre van szükség?

Ezért is szükséges arról nap, mint nap beszélni, hogy a hihetetlen mértékű vízfogyasztás mellett milyen károkat okoz még a környezetünkben a textilipar. A Danish Fashion Institute kimutatta, hogy a ruhaipar a második legkörnyezetszennyezőbb iparág a világon, és bizony a divat állandó változása következtében pazarlásra ösztönöz. Az USA-ban 13 millió tonna ruhát dobnak ki évente, az Egyesült Királyságban pedig 11 millió ruhadarabot. A Földünket terhelő ipari vízszennyezés egyötöde a ruhaanyagok kezeléséhez, és színezéséhez kapcsolódik. Itt kell megemlíteni a textilipari munkavállalók kizsákmányolását, és munkakörülményeinek elviselhetetlenségét.

Azok, akik a tudatos életmód, a túlfogyasztás és a felhalmozás ellen tették le a voksukat, azok rendszeresen vásárolnak és újrahasznosítanak másodkézből származó, használt termékeket.

Ebben a jövőnket érintő kérdésben is az iskolák, könyvtárak és művelődési házak tehetnek a legtöbbet. Számukra adott a legszélesebb réteg megszólítása, azok szemléletének formálása. A koronavírus okozta bezártság nagyon jó alkalmat nyújtott a lányoknak, asszonyoknak a család ruhatárának átvizsgálására.

A Kozármislenyi Művelődési Központ is megragadta az újrahasznosítás helyi népszerűsítésének lehetőségét. A tavalyi akcióhoz hasonlóan 2021-ben is ruhagyűjtési napokat szerveznek. A környezetük védelmére fogékony kozármislenyiek a művelődési házba vihetik az otthonukban már nem használt, ruhákat, kiegészítőket, cipőket. A begyűjtött holmikért a művelődési ház egy kilónkénti jelképes árat kap, amit az intézmény a későbbiekben saját belátása szerint, bármilyen tevékenységére felhasználhat.

Mai napon már szép számban sorakoznak a zsákok a Művelődési Központban. Április 15-ig várják a szervezők a megunt, kinőtt, használaton kívüli ruhákat, textileket. Tavaly nyáron összesen 675 kilónyit gyűjtöttek. Ki tudja, lehet, hogy a tavaszi gardróbfrissítést követően még többet mutat majd a mérleg. Fontos, hogy a behozott ruhanemű még hordható női, férfi, gyermek ruhadarab, összepárosított cipő, kézitáska, sapka, sál, fehérnemű, zokni, lepedő, függöny, törölköző legyen, mert minden darab újraértékesítésre kerül.

Baka Sárát, a Kozármislenyi Művelődési Központ intézményvezetőjét arról kérdeztem, hogy milyen tapasztalatai vannak a program kapcsán?

Fontos hangsúlyozni, hogy ez nem karitatív, hanem környezetvédelmi akció. A textilek újra használata van a középpontban: az összegyűjtött ruhák és cipők nem adományozási célt szolgálnak, hanem egy textilválogató üzembe kerülnek. Az eredeti funkciójukban már nem használható darabok pedig géptisztító rongyként vagy ipari alapanyagként végzik. Kozármislenyben szerencsére nagyon sokan gondolkodnak „zölden”, fontos a környezettudatosság. Van, aki csak néhány ruhával, cipővel járul hozzá a projekt sikeréhez, de olyan is előfordult, hogy 10-12 zsákkal érkeztek hozzánk. Természetesen minden felajánlásnak örülünk, az így befolyó összeg jó helyre kerül, a Városi Könyvtár könyvállományát tervezzük ezáltal tovább gyarapítani.  –  emelte ki az intézmény vezetője a legfontosabbakat.

Fotó: facebook.com/mislenykult