Még januárban arról számolt be Varga Judit igazságügyi miniszter, hogy a tavasszal törvényjavaslatot terjeszt az Országgyűlés elé a nagy technológiai vállalatok hazai működésének szabályozásáról. Ennek a röviden csak Facebook-törvénynek hívott javaslatnak a célja, hogy törvényesen, átláthatóan és ellenőrizhetően működjenek. További részletek azonban akkor nem derültek ki.

A miniszter a XXI. Század Intézet Facebook-oldalán kedden közvetített beszélgetésen azonban elárulta, hogy megvárják a törvénnyel a készülő uniós szabályozást. Ezt követően tervezik majd csak kidolgozni a hazai szabályokat. Varga szerint jó az Európai Bizottság által képviselt irány az általános jogállamisági garanciákról és eljárásokról.

Az interjúban Varga Judit kitért arra is, hogy “az átláthatóságot és a jogállamot kell számon kérni a techóriásokon”, amelyek szerinte egyfajta saját jogrendszert építettek ki. „Ha nem tudjuk mi uralni a techóriások cselekedeteit, akkor ők fogják uralni a mi életünket” – fogalmazott. Szerinte a techcégek úgy hivatkoznak közösségi elveikre, hogy azokról nem lehet tudni, miként fogadták el és kényszerítették a fogyasztókra, továbbá azok megfeleltethetőek-e a jogállami elveknek.

A miniszter arról is szót ejtett, hogy konzervatívként nem szeretne minden nap megszólalni a közösségi platformokon. A liberálisok és a baloldal viszont olyan aktívak ezeken az oldalakon, hogy ő sem akar lemaradni.

Forrás: 24.hu