A vakcina-igazolvány, vagy védettséget igazoló plasztikkártya korunk egyik legnagyobb rejtélye. Egyelőre még senki sem tudja, hogy mire lesz jó, avagy meddig érvényes, csupán annyi biztos, hogy valaki(k) jól jártak a gyártásával. Ennek ellenére könnyen előfordulhat (sőt, biztos), hogy a következő hónapok legfontosabb igazolványa lesz ez, persze azoknak akik rendelkeznek vele.

Egyáltalán kinek jár ilyen kártya?

Alapvetően háromcsoport kaphatja meg: azok akik áteste legalább az első védőoltáson, azok akiknek igazolt pozitív tesztjük volt, illetve azok is, akik vélhetően átestek a fertőzésen és utólag elvégzett ellenanyag-vizsgálat igazolja, hogy átesett a fertőzésen. Azonban mindegyik fenti csoport más, és más, így a kártya érvényessége is eltér.

A legjobb helyzetben természetesen azok vannak, akik oltakoztak:

 Ha valaki megkapta a védőoltást, az ő védettségi igazolványát már az első oltás után kézbesíti a posta, ez esetben a plasztikkártya kiállítása ingyenes és automatikus.

Amennyiben valaki idén március 1-ig kapta meg a koronavírus elleni vakcináját, neki elvileg március 15-éig elkészült a védettségi igazolványa, amit kiszállított a posta. A március 1-je után beadott védőoltások után 8 napon belül állítják ki, illetve dobják a postaládába az igazolványokat.

A VÉDŐOLTÁST IGAZOLÓ KÁRTYÁNAK NINCS ÉRVÉNYESSÉGI IDEJE.

Amennyiben elveszik vagy megsemmisül a védettségi igazolványunk, illetve változnak a kártyán feltüntetett adataink, a pótlást vagy a cserét online e-papíron tudjuk intézni a www.magyarorszag.hu oldalon, valamint személyesen bármelyik kormányablakban. Arra azonban számítsunk, hogy mindkét esetben díja lesz az ügyintézésnek, 3000 forint, amit átutalással kell befizetnünk. – tudta meg az Index.

Aki átesett a betegségen és volt legalább egy igazolt pozitív tesztje, azoknak csak 6 hónapig jár a kártya. Az érvényesség kezdete pedig az utolsó pozitív eredményű, a koronavírus kimutatására szolgáló molekuláris biológiai vizsgálatot vagy antigéngyorstesztet követő negatív eredményű, a koronavírus kimutatására szolgáló molekuláris biológiai vizsgálat napja

vagy

a negatív eredményű, a koronavírus kimutatására szolgáló molekuláris biológiai vizsgálat hiányában az utolsó pozitív eredményű, a koronavírus kimutatására szolgáló antigéngyorsteszt vagy molekuláris biológiai vizsgálat napját követő tizedik nap. – írja szintén az Index.

A harmadik csoport esete bonyolultabb, ott mindenkinek bizonyítania kell, hogy ő már átesett a koronavíruson, a vizsgálat ebben az esetben 11 ezer forint, illetve a kártyát is ki kell fizetni, további 3 ezer forintért. Amennyiben az ellenanyag-vizsgálat igazolja, hogy a személy korábban valóban fertőzött volt, akkor a védettségi igazolvány érvényessége 4 hónap. az érvényesség kezdete az ellenanyag jelenlétét kimutató vizsgálat dátuma.

Mire lesz jó?

Valószínűleg mindenre. Az már biztos, hogy csak azok mehetnek majd a nyári Európa Bajnokság budapesti mérkőzéseire akiknek van ilyen kártyájuk, de az is valószínű, hogy a mozik, éttermek, színházak, rendezvények, múzeumok és csak azoknak lesznek elérhetőek akik rendelkeznek a védettséget igazoló okmánnyal. Külföldre is ezzel lehet majd utazni, ahogy belföldön is kelleni fog a plasztikkártya a szállásfoglaláshoz.

Összegezve: aki megkapta a védőoltást, annak nem jár le a kártyája, aki átesett a víruson annak maximum 6 hónapra szól az igazolvány, aki pedig ellenanyag-vizsgálattal bizonyítja valaki a fertőzést (11 ezer forintért) annak 4 hónapig lesz érvényes a kártyája.