A megszokott módon Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tartja a mai Kormányinfót.

Gulyás Gergely a Kormányinfó elején közölte, hogy az oltottság Magyarországon kétszerese az EU-s átlagnak.

Fél millió vakcinával kevesebbre számíthatunk, ugyanis a Janssen-vakcina kiesett, ezt valahonnan pótolni kell – tette hozzá. A Janssen oltóanyak kiesésének ellenére i meglehet a 6 millió beoltott május végére. A kormány oltási kampányt indít, az Oltás életet ment! címmel mától. Ezek nem csak reklámfilmek, hanem plakátok is lesznek.

Nő az oltási hajlandóság, ez az oltási adatokból is látszik. Már több mint 4 millióan regisztráltak az oltásra.

Naponta 50-100 ezerrel nő naponta a beoltottak száma, de ezt tovább szeretné a kormány növelni.  A nyolcmillió beoltott a cél.

A 3,5 millió oltotthoz kötött szabályozások csütörtökön jelennek meg. A bértámogatás továbbra is járni fog a vendéglátóknak. Ez a szám jövő hét közepére lehet meg, ekkor nyithatnak a teraszok – tette hozzá.

A védettségi igazolvány most is érvényes, de még nincsenek külön szabályai, előnyei. Gulyás szerint 4 millió oltottnál lesznek hozzá majd külön szabályok.

A második oltást követően a kínai vakcina ugyanolyan, vagy jobb védettséget ad, mint a többi – mondta Gulyás Gergely.

Karácsonynak a városvezetés csak egy ugródeszka

– Ezt Gulyás a kínai Fudan egyetem körüli botrányra mondta. Ugyanis a főpolgármester azt közölte, hogy törli a ’23-as atlétikai világbajnokságot, ha nem a tervek szerint épül meg a Diákváros. Karácsony Gergely olyan területeken is politikai vitát keres a kormánnyal, ahol korábban egyetértettek – tette hozzá.

Időben érkezik a Szputnyik vakcina – mondta Gulyás. A külügyminisztérium is azon dolgozik, hogy minél hamarabb tudjunk újabb vakcinákat szerezni.

Addig lesz ingyenes a parkolás, ameddig a veszélyhelyzet tart-Közölte röviden, érthetően.

Még csak alakul az Uniós szabályozás a közös védettségi igazolványról, de Gulyás reméli hogy akkor is szabadon utazhatunk az EZ-ban, ha nem csak az unió által elfogadott vakcinval vagyunk oltottak.

Amíg az oltás önkéntes, addig a kormánynak tudnia kell az emberek oltási szándékáról. Ezt pedig a regisztrációs rendszerrel tudják – közölte Gulyás az ellenzék kérésére, akik eltörölnék a regisztrációt.

A miniszter elmondása szerint az orosz Szputnyik vakcina jobb, mint a nyugati vakcinák.

1523 ember van intenzíven osztályon a vírus miatt.

via: Jövő TV.