A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) Kongresszusa nyilatkozatban követeli, hogy a kormány az élet és egészség védelmének érdekében továbbra is tartsa zárva az óvodákat és az iskolákat.

A PDSZ szerint azokat a pedagógusokat, akik megtagadják a jelenléti oktatást az intézmények vezetői és fenntartói rendre retorzióval fenyegetik. Annak ellenére is, hogy az intézményvezetők tisztában vannak azzal, hogy a biztonságos és egészséges munkakörnyezet biztosítása nem megoldható. A pedagógusokat jogellenes lépésekre próbálják kényszeríteni, például táppénzre vonulásra, illetve azonnali hatályú, rendkívüli jogviszony megszüntetéseket helyeznek kilátásba.

A PDSZ közleményében arra is kitér, hogy a pedagógusok mellett a szülőket is fenyegetik a tanítási év meghosszabbításával, amennyiben a gyerekek nem járnak be az intézményekbe április 19-től. Illetve ugyanezt a hatást akarja elérni a kormány azzal, hogy a 250 órát meghaladó hiányzás esetén osztályozóvizsgával és évfolyam ismétléssel fenyeget.

„A pedagógusokat lelki terrornak teszik ki, nevelőket, intézményvezetőket és szülőket ugrasztanak össze, ahelyett, hogy a kormány gondoskodna a gyermekükkel otthon lévőkről bérkompenzációval, a munkáltató támogatásával annak érdekében, hogy álláshelyek ne szűnjenek meg” – áll a PDSZ által kiadott közleményben.

A szakszervezet szerint az oktatásirányítás számára az az egyetlen fontos dolog, hogy Orbán Viktor fele demonstrálják, az intézmények ki fognak nyitni és az iskolákban és óvodákban dolgozók illetve gyerekek lesznek. Akár az életük és egészségük veszélyeztetése árán is.

„Ne rójanak az egészségügyre további terheket! Előzzék meg a halálos áldozatok számának növekedését és további családi tragédiákat!” – zárja közleményét a PDSZ.