Tavasz a kerti munkák megkezdésének ideje, a kertészkedéshez nyújt segítséget hasznos tippekkel az Ökopolisz Alapítvány.

Tök a kukoricásban, ráadásul babbal vegyítve – a gyakorlott biokertészek ezt olvasva erőteljesen bólogatnak, ugyanis ez a növénytársítás az alap a vegyszermentes kertekben. A tök ugyanis nagy leveleivel védi a földet a kiszáradástól, a kukorica karóként szolgál a babnak, amely meghálálva ezt, értékes nitrogénnel dúsítja a talajt. De ugyanilyen klasszikusnak mondható társítás a vöröshagyma – répa szomszédsága, ezek a növények kölcsönösen védik egymást a kártevőktől.

Egy vegyszermentesen gazdálkodó kert tulajdonosa kimagasló terméshozamra, erőteljesebb ízekre és kevesebb kártevőre számíthat, ha bizonyos növényeket egymás mellé ültet, míg másokat távol tart egymástól.

Tehát figyelembe kell venni a növények jó- és rossz szomszédi viszonyait. Vannak virágok, vagy fűszernövények, esetleg zöldségek és gyümölcsök, amelyek kifejezetten nem kedvelik más konyhakerti növények társaságát és vannak olyanok is, amelyek segíti egymás növekedését, távol tartják szomszédaiktól a kártevőket és még az aromájukat is fokozzák.  

Léteznek úgynevezett védőnövények, ezek általában virágok vagy fűszernövények. 

  • Az egyik ilyen a büdöske, másnéven bársonyvirág. Levelei olyan vegyületeket tartalmaznak, melyek távol tartják a fonálférgeket és drótférgeket. Kitűnő szomszédja a paradicsomnak, a káposztaféléknek, a padlizsánnak, a karalábénak és a bogyós gyümölcsöknek.
  • A másik a fokhagyma. Legnagyobb hasznát a zöldségágyásban veszik, véd a földibolha, lisztharmat, szürkepenész és a burgonyabogár ellen is.
  • A körömvirág – azon túl, hogy gyógyhatású krém készíthető belőle – megvédi a körülötte élő növényeket a fonálféregtől és a levéltetűtől.
  • A kapor elűzi a meztelen csigát és az atkát, sárgarépa, brokkoli, kelbimbó, karfiol, kukorica,  és káposzta mellé ültetve kifejezetten hasznos, szomszédságában egészséges zöldségek fejlődnek.

Egy biokertben alapvetően ökológiai egyensúly van. Azonban ha valamilyen okból ez az egyensúly megborul, akkor sem kell vegyszerekhez nyúlnunk. A férgek, tetvek és atkák ellen védekezhetünk növényi levek permetezésével. Sőt, a csalán, a macskagyökér és a mezei zsurló főzete még műtrágyázás helyett is kiváló.

Az Ökopolisz Alapítvány által készített Hétköznapi Zöld című videósorozatunk egyik részében két biogazdálkodóval készítettünk riportot. Mindketten nagyon hatékonyan alkalmazzák a növénytársításokat a kártevők elleni védelemben és a terméshozam növelésében. A Hétköznapi Zöld adását itt nézhetik meg.

Tehát ha valaki nem akarja vegyszerekkel szennyezni a földet, azon keresztül a talajvizet, a növényeket és végül saját testét, megéri tanulmányozni a különböző növények egymás mellé ültetésével elérhető lehetőségeket. Így nemcsak zöldségekben, hanem virágokban gazdag kertet is kialakíthatunk.