A koronavírus a kozármislenyi Művelődési Központ ajtajára is kitette a zárva táblát. A korábban állandó jövés-menéstől mozgalmas épület csendes. A tavasszal a remény is újjáéledt bennünk, hogy már nem sokáig marad ez így.

Az elmúlt egy év sem telt el munka nélkül a művelődés terén dolgozók számára, mint olyan sokan ők is bortokba vették az online tér nyújtotta lehetőségeket is, de számos új szolgáltatással próbáltak enyhíteni a pandémia okozta nehézségeinken.

A Kozármislenyi Városi Könyvtár ugyan személyesen nem fogadhatott látogatókat, de a könyvtárfutár szolgálatnak köszönhetően házhoz kérhették, kérhetik a kozármislenyiek az olvasnivalót.

A péntekenkénti Mislenyi Portéka piac a pandémia idején is a helyi termelők által kínált termékekkel várta a vásárlókat, a nehéz időszakban. Egy kis sétával az egész városból könnyen elérhető a helyi piac, ahol elkerülhető a bevásárlóközpontokban való tolongás, ahol az egyre növekvő érdeklődésnek köszönhetően a választék folyamatosan bővül.

A Kozármislenyi Nők Hete programsorozat során online hívták a helyi lányokat, asszonyokat alakformáló tornára, PILOXING edzésre, gymstick edzésre és aerobik oktató, gerinc tréner  terapeuta óráján mozoghattak. A Kangoo órák igazán hatásosak, pörgősek és garantáltan jó a hangulatban teltek. A kismamáknak szülés utáni és kisbabájukkal együtt történő sportolást kínáltak online, amellyel újra formába lendülhettek. Szerdai szenior tornákon pedig többek között gerinc- és intimtornához kaphattok hasznos tanácsokat az online látogatók.

A Kozármislenyi Nők hete nem múlhatott el kvíz játék nélkül, amelynek során egy kis agytornával fokozhatta mindenki szellemi teljesítőképességét és megmozgathatta ellustult agysejtjeit, miközben tájékozottabbá válhatott az irodalomkultúra területén.

A Nők Hete rendezvénysorozat keretein belül „énidő” fotópályázatot hirdettek, ahol a szerencsés nyertes egy egyedi tervezésű, kézműves táskát kapott ajándékba.

Részvétel a közösségi költségvetés online felmérés előkészítésében, megvalósításában illetve részvétel a munkacsoportban, ahol az önkormányzati képviselők, közösségszervezők, civilek és a beérkezett témákhoz kapcsolódó szakértők feldolgozzák, majd április közepén szavazásra bocsátják a megvalósítható ötleteket.

Autizmus Világnapjára jótékonysági kalácssütéssel készültek, a kalácsokat a helyi piacon értékesítették, a bevétellel a helyi autistáknak helyet adó Fészek lakóotthon működését támogatták.

Klubzsák a közösségekért elnevezésű ruhagyűjtési akcióban való részvétellel a környezetvédelem és az újrahasznosítás népszerűsítése mellett nagy szolgálatot tettek a helyi háziasszonyoknak, akik az otthon maradás időszakát felhasználták a gardróbjuk átvizsgálására.

A kozármislenyi vakcina oltási programban a művelődési ház munkatársai folyamatosan részt vesznek. Segítenek a tömeges oltások szervezésében, lebonyolításában, ezzel is segítve, hogy a lehető leggyorsabban nőjön az átoltottság mértéke a városban.

Az újranyitásra készül az ország, Mit tervez a jövővel kapcsolatban a Kozármislenyi Művelődési Központ?

Folyamatosan készülünk, tervezünk, ami különösen nehéz ebben a bizonytalan helyzetben. Nem tudjuk, mikor nyithatunk, melyik lesz, lehet az első rendezvényünk a veszélyhelyzet elmúltával. A vírushelyzet időszakában közösségi alkalmaink hatalmas átalakuláson mentek keresztül, ezeket a változásokat szem előtt tartva gondoljuk át a közeljövő eseményeit is. Az év elején – egy online kérdőív formájában – felmértük az itt lakók Kozármisleny kulturális életével kapcsolatos tapasztalatait, véleményét. Ez remek kiindulási pont ahhoz, hogy meghatározzuk rövid- és hosszútávú terveinket. Az elmúlt időszak nyomot hagyott mindannyiunk életében. Legfőbb célunk most, hogy programjainkon újra feltöltődhessenek a kikapcsolódásra, szórakozásra vágyó családok, a különböző korosztályok, városunk lakóközösségei. – kaptam a felvilágosítást Baka Sárától, a Kozármislenyi Művelődési Központ intézményvezetőjétől, az újranyitási készülődésről.