Világunk talán egyik legsürgetőbb problémája a Földünk környezetének védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Éppen ezért a zöld gondolkodást magukénak érzők nap, mint nap kiemelt figyelmet szentelnek a kérdéseknek. Jövőnkért, unokáink jövőjéért fontos kérdés ez mindannyiunk számára. Szerencsére ma már a nagyhatalmak is egyetértenek a kérdésben. Ma már igen, pedig tegnap még nem így volt.

A globális problémák felszámolásához a nagyhatalmak egyetértése elengedhetetlen. Ezért is figyelemreméltó eredmény, hogy Kína és az Egyesült Államok közös nyilatkozatot adott ki a kérdésben.

Az ENSZ novemberben esedékes klímavédelmi konferenciája előtt nyilatkoztak arról, hogy egyetértenek abban, miszerint fokozottabb klímavédelmi kötelezettségvállalásra van szükség még mindkét ország részéről. A kínai környezetvédelmi minisztérium adatközléséből tudjuk, hogy a Sanghajban folytatott megbeszélések után a dokumentumot amerikai részről John Kerry, kínai részről pedig Hszie Csen-hua klímavédelmi megbízottak írták alá.

„Az Egyesült Államok és Kína elkötelezett amellett, hogy egymással és más országokkal együttműködjön a klímaváltozás kérdésében” – áll a közös nyilatkozatban.

Megállapodtak abban, hogy a szimbolikus nyilatkozatot konkrét lépések követhetikmajd és a közeljövőben folytatják az egyeztetéseket a konkrét elképzelésekről. Az egész Föld jövőjére hatással lévő megegyezés segítségével még a 2020-as években csökkenthetik a károsanyag-kibocsájtást.

A közzétett információkkból tudható, hogy a két ország megállapodott többek közt olyan konkrét kibocsájtást csökkentő intézkedések megvitatásáról, mint az energiatárolás és a levegőbe jutó szén-dioxid megkötése. A megállapodás aláírása alkalmával Washington és Peking ígéretet tettek, hogy mindkét részről a lehetőségeihez mérten maximálisan támogatják a fejlődő országokat az alacsony szén-dioxid-kibocsájtású energiaforrások bevezetése tekintetében.

Jelenleg a világon Kína és az Egyesült Államok a két legnagyobb szénkibocsátó. Donald Trump elnöksége alatt ugyan a klímavédelmi párbeszéd a két ország között megszakadt, mivel az egykori amerikai elnök egyoldalúan kiléptette az USA-t a párizsi klímaegyezményből. Döntését azzal indokolta, hogy a megállapodás szerinte tisztességtelenül bünteti az amerikai vállalkozásokat. A jelenlegi elnök, Joe Biden viszont visszavezette az Egyesült Államokat a párizsi klímaegyezményhez. A két elnök eltérő klímavédelmi szemléletét jól tükrözi, hogy a jövő héten Biden kezdeményezésére klímacsúcs-videokonferenciát tart a két fél.

Az ENSZ-közgyűlés 2021 szeptemberi ülésszakán Hszi Csin-ping kínai elnök bejelentette, hogy 2030-tól Kína jelentősen csökkenteni fogja a szén-dioxid-kibocsátását, hozzátette, hogy hazájában azt tervezik, hogy 2060-ra Kína eléri az úgynevezett szénsemlegességet.