Egyre nagyobb a felháborodás az oltásellenes tömegeken belül, amiért őket a kormány „negatívan diszkriminálja” egy világjárvány kellős közepén. Igazságtalanságról, kirekesztésről beszélnek, ráadásul sokan rendkívüli gusztustalan és kegyeletsértő módon a Holokauszthoz hasonlítják a mostani helyzetet, mikor felteszik a kérdést arról, hogy csillagot ne viseljenek-e. Ne. Csak oltakozzanak. Vagy ha nem, akkor ne panaszkodjanak azért, mert nem kapnak meg bizonyos plusz jogokat.

Vélemény.

Az oltásellenesek valahogy úgy gondolkodhatnak, hogy ők bizony nem kérnek oltást, és az azzal járó kellemetlenségeket (melyek elhanyagolhatók a vírushoz képest), majd mások bevállalják a vakcinát, és az ő farvízükön elevickélve térnek vissza a normális életbe. Hogy ez mennyire önző hozzáállás, az alábbi példával mutatom be.

Tegyük fel, hogy van egy farm. Azon a farmon él 8 ember, akik nekiállnak elkészíteni az esti vacsorájukat. Nyolcból négyen dolgoznak keményen: levágják a csirkét, beszedik majd felaprítják a zöldségeket, fűszereznek, főznek, sütnek, sürögnek-forognak a konyhában. A másik négy ember eközben nem csinál semmit, csak arra vár, hogy a társaik elkészítsék a vacsorát, és a végén ők is odaülnének az asztalhoz. Igazságos lenne? Fair? Kirekesztő ha a többiek azt mondják, hogy aki nem dolgozott ne is egyék?

Világjárvány van.

Leszámítva a legprimitívebb Gődény-hívőket (apropó a lopott százmilliókat visszafizette már?), ebben talán mindannyian egyetértünk. Azon lehet vitatkozni, hogy a kormány szigorú intézkedései túlzóak voltak-e, vagy sem, de ne feledjük:

egyrészt a kormánynak kétharmados felhatalmazást adtunk, másrészt az ellenzék legalább ennyire lezárás párti volt, sőt 2020 tavaszán gyakorlatilag ők hajszolták bele Orbánékat a rendkívüli szigorba.

Lassan 14 hónapja (leszámítva egy rövid nyári időszakot) gyakorlatilag otthon ülünk, miközben emberek ezrei veszítik el az életüket, emberek tízezrei pedig a munkahelyeiket. Az egyetlen megoldás erre a vakcina. Izrael jó példa, ahol mára már a védőoltásoknak köszönhetően elérték a nyájimmunitást, és az élet gyakorlatilag olyan, mint volt a pandémia előtt. Magyarország sem áll rosszul a felnőt lakosság felét sikerült beoltani, aki regisztrált az nagyjából mostanra megkapta a védőoltását, feltéve ha nem volt válogatós (ne legyen az senki, mindegyik vakcina egyformán jó, és hatékony).

Ez a 4 millió ember tett azért, hogy megállítsa a vírust, hogy újra lehessen nyitni, hogy csökkenjen az egészségügyre nehezedő nyomás, a másik 4 millió ember pedig nem tesz érte semmit. Még szép, hogy az előbbiek fognak többletjogokat kapni, míg az utóbbiak nem. Társadalomban élünk, mindenkitől elvárható lenne – egy ilyen rendkívüli, a mi életünkben soha nem tapasztalt helyzetben -, hogy kollektíven tegyen meg mindent a védekezésért, és oltakozzon. Nem azt kéri senki, hogy vágja le a karját, hanem csak annyit, hogy két apró tűszúrást bírjon ki, biztonságos, bevizsgált vakcinákkal.

Hatalmas jogtiprás ennyit elvárni az emberektől, ugye?   

Pláne annak fényében, hogy 12 kötelező védőoltás van az országban, amit mindenki megkapott, akár akart, akár nem. Az nem volt jogtiprás? Netán az, hogy jogosítvány nélkül nem lehet autót vezetni, nem diszkriminatív? Az nem jogtiprás, hogy városon belül csak 50 kilométer per órával mehetünk, nem 150-el? Hát nekem már pedig ne mondja meg senki, hogy én mennyivel akarok menni, ugye? Mindenesetre fura, hogy az emberekből a liberális-libertáriánus énjük éppen most bújt elő.

A hét közepétől privilégiumokat fognak élvezni azok, akik vállalták a védőoltást, akik úgy döntöttek, hogy a társadalomért cserébe ennyit képesek bevállalni, ezt a minimális kockázatot vállalták, azért, hogy megállítsuk a koronavírust, és visszakapjuk a normális életünket. A többiek pedig, akik abban reménykedtek, hogy nekik majd nem kell védekezniük, nekik majd nem kell a legminimálisabb áldozatot meghozniuk, mielőbb regisztráljanak a vakcinára, még nem késő, aki regisztrál napokon belül megkapja azt. Aki pedig végképp nem szeretné nehéz időben kivenni a részét a védekezésben, az békeidőben se akarjon majd csinálni semmit. Tegyük hozzá, látva a kormány intézkedéseit nem is nagyon fog: a védettségi igazolvány gyakorlatilag mindenhova és mindenhez kelleni fog.

Persze látom Facebookon ahogy különböző vendéglátóhelyek büszkén hirdetik, hogy ők majd nem tesznek „különbséget” emberek között, és bárkit beengednek, azonban ezek a vállalkozások ha ezt megteszik, milliós bírságot fognak kapni, aligha fogja ezt bárki is bevállalni, annak fényében, hogy a járvány miatt egyébként is padlóra került a teljes szektor.

Magyarország nemcsak egy ország, hanem egy közösség is. Itt élünk, közösen tízmillióan. Lehet hőbörögni, lehet fröcsögni, mindent lehet, lehet Orbánt szidni az intézkedésekért, lehet engem is szidni ezért a cikkért – de ezt a társasjátékot csak úgy nyerhetjük meg, ha összedolgozunk. Azt pedig csak hallkan jegyzem meg: ha az oltásellenesek miatt berobban a negyedik hullám, alighanem ők fognak a leghangosabban tiltakozni az újbóli lezárások miatt. Kívánom, hogy ne legyen így.