Karácsony Gergely főpolgármester facebook posztjában tette közzé az Opinio Intézet altal készített nem reprezentatív kutatást, miszerint a válaszadók 90 százaléka nem akarja a kínai egyetemet. 

Egy friss felmérés szerint a budapestiek 90 százaléka nem akarja a kínai egyetemet. A miniszterelnök pedig azt…

Közzétette: Karácsony Gergely – 2021. május 5., szerda

A kutatásban szereplő kérdésekre 473 fő, 18–49 év közötti, okostelefonnal rendelkező budapesti lakos válaszolt. Az eredmény szerint a férfiak 84, míg a nők 68 százaléka hallott már arról, hogy a kínai Fudan egyetem a magyar fővárosban létesítene kampuszt és több mint 90 százalékuk ellenzi azt, hogy a felsőoktatási intézmény létesítésére a magyar kormány 500 milliárdos hitelt tervez felvenni Kínától.

A kutatás alapján nincs jelentős eltérés a Fudan megítélésében a válaszadók végzettsége, neme, illetve életkora alapján – írja az Euronews.

Ahogy már korábbi cikkünkben megírtuk, a Direkt36 által megszerzett kormányzati dokumentumok szerint a magyar kormány egy kínai állami óriásvállalattal szeretné megvalósítani a magyar felsőoktatás elmúlt évtizedeinek egyik legnagyobb beruházását, a sanghaji Fudan Egyetem budapesti kampuszának építését. A különböző sajtók más és más beruházási összegről írtak, azonban a legoptimistább becslés így is 450 milliárd Forint volt.

Ábrákon mutatjuk, mennyibe is kerül a kínai egyetem

Nem sokkal a Direkt36 által leközöl kormányzati dokumentumok után Szél Bernadett független országgyűlési képviselő a közösségi média oldalán írta meg, hogy elolvasta a kormány Fudan egyetemmel kötött megállapodását, ami szerint vagyonkezelő alapítványt hoznak létre a Fudan Hungary Egyetem fenntartására. A 26 hektáros terület, a campus, a kapcsolódó épületek, infrastruktúra, könyvtár, szállások, mind-mind ennek a közpénznyelő alapítványnak a tulajdonába fog kerülni, méghozzá ingyen.

A magyarországi Fudan Egyetemet is alapítványba szervezik ki

Önnek mi a véleménye? Szeretné, hogy Budapesten megépüljön a Fudan egyetem?