Stadion kapcsán pro- és kontra is hangzanak el érvek, azonban az emberek általában nem racionálisan, hanem emocionálisan döntenek, döntenének ebben a kérdésben. Akik rajonganak a PMFC-ért és a fociért, ők úgy látják, Pécsnek is „jár” a stadion, hiszen már minden más város is „kapott”. Akik azonban kormányellenesek, ők többnyire ellene vannak az új létesítménynek, sokuk elsősorban azért, mert nem kedveli a miniszterelnököt. Véleményünk szerint egy ekkora beruházás nem lehet érzelmi kérdés, éppen ezért feltettünk hét kérdést, amelyekre várjuk a válaszokat.

1: kell-e a pécsieknek?

A város jelenkorának legnagyobb beruházásáról van szó, Pécs éves költségvetésének közel a fele, amibe az új aréna előzetes tervek alapján kerülne. Mit szeretnének a pécsiek? Akarnak stadiont, vagy sem? Mellár Tamás ugyan megkérdezte erről az embereket, de alapvetően a kormánynak és a polgármesternek is külön-külön monitoroznia kellene az itt élők igényeit. Mellár felmérése alapján egyébként a többség (82 százalék) nem kér az új PMFC-stadionból.

2: miért ilyen drága?

A PMFC stadionra mintegy 24 milliárd forintot ad az állam, ami döbbenetesen nagy összeg. Pláne annak fényében, hogy gyakorlatilag a kispesti Bozsik-stadion mintájára épülne meg a pécsi, pontosan ugyanakkora lenne, mint a Honvéd új arénája, az ottani terveket másolnák le, még Hargitai János is elárulta, hogy emiatt spórolni lehet. Már csak az a kérdés, hogy a pécsi stadion miért 24 milliárd, miközben a kispesti 13?

3: biztos elég a 24 milliárd rá?

Habár már ez is elképesztő összeg, azonban Magyarországon még nem épült úgy stadion, hogy az árak ne szálltak volna el. Maradva a kispesti példánál, eredetileg 5 milliárdból tervezték felhúzni, ebből lett 13. A Puskás Stadion eredetileg 100 milliárd forint került volna, a végösszeg 200 milliárdnál is több lett. Mi van akkor, ha menetközben itt is elszállnak a költséget, azt ki fogja fizetni?

4: ki fogja üzemeltetni az új stadiont?

Egy ilyen létesítmény üzemeltetése nem kevés pénz, alsóhangon is százmillió forint, de valószínűleg közelebb lesz a kétszázhoz. És ez csak az üzemeltetés, a számlák fizetése, a fű gondozása, az állagmegóvás még nincs is benne. Ki fogja ezt állni? A városvezetés szerint az állam, de mi a garancia, hogy egyrészt Orbán fog adni pénzt az ellenzéki vezetésű Pécsnek, illetve mi a garancia arra, hogy 2022 után is Orbán Viktor lesz a miniszterelnök? Mi történik, ha érkezik egy olyan kormány, ahol a foci nem prioritás, és egy árva fillért sem fognak stadion üzemeltetésre biztosítani?

5: megér 24 milliárd forintot (és évente még 150-200 milliót) pár ezer ember szórakozása?

Ugyanis a PMFC meccseken már nagyon régóta nincsenek kint sokan, az utolsó NB I-es idényekben a 2000 főt sem érte el az átlagnézőszám, ez azóta sem lett nagyobb. Megér 2000 ember szórakozása, 24 milliárd forintot?

6: beszélhetünk befektetés arányos megtérülésről?

Ne feledjük, a stadion közpénzből épül. Nem Orbán Viktor pénzéből, nem a PMFC pénzéből, és nem (csak) a PMFC szurkolók pénzéből. Ezért mindannyian fizetünk. Akár akarjuk, akár nem. Habár – sajnos – befektetés arányos megtérülésről kormányzati és önkormányzati szinten is ritkán beszélnek, azonban ez óriási hiba, hiszen a kormány és az önkormányzat sem a saját, hanem mások pénzét költik. Ha pedig mások pénzéből gazdálkodunk, akkor illendő lenne lehetőség szerint olyan beruházásokra elkölteni azt, ami legalább részben megtérülhet. Nyilván vannak elkerülhetetlen költségek, melyek nem térülnek meg, de egy stadion semmiképpen sem elkerülhetetlen, nem létfontosságú. Ennek okán érdemes megnézni: lehet gazdaságosan üzemeltetni azt? Képes lehet a PMFC és a város kitermelni legalább az üzemeltetési költségeket?

7: ez a legfontosabb a városban, amire költeni kell?

Nincs más, amire kellene pénzt, forrást fordítani? Minden is van már, csak a stadion hiányzik?