Május 1-én örömmel értesítette a nagyközönséget a kölkedi Fehér Gólya Múzeum, hogy a szombati nappal az egyedülálló baranyai gólya múzeum kapui újra nyitva állnak a látogatók előtt.

Mohácstól délre található Kölked település, amelynek lakossága évszázadok óta együtt él a gólyákkal. A dunai ártér határában fekvő község mindig biztos fészkelő és táplálkozó helye volt a Magyarországon nagyon kedvelt és feltett fehér gólyáknak. Nem meglepő hát, hogy Kölkeden található az országban egyedülállóképpen egy Fehér Gólya Múzeum.

2002 óta működik a faluban az a, nem csak hazai, de még európai viszonylatban is egyedülálló tematikus kiállítás, amely egyetlen állatfaj életének bemutatására, a fehér gólya (Ciconia Ciconia) életmódja köré szerveződött. A gólya múzeumban dolgozók hasonló létesítményről csak a lengyelországi Klopot településen tudnak, amellyel jó szakmai kapcsolatot tartanak fenn.

Az gólya múzeum a település egykori iskolaépületében kapott helyet, ahol a tematikus kiállításon megismerkedhetünk a fehér gólyák táplálkozásával, fészkelési szokásaival, vonulásukkal. A múzeumba látogatók megismerkedhetnek a gólyák családjának valamennyi tagjával, amelyek közül hazánkban mindössze csak két faj él. A gólya a magyarországi irodalmi, néprajzi vonatkozásai is megtalálhatók a tárlaton. A közelgő költési időszakban a  környező villanyoszlopokon élőben is megtekinthetőek a gyönyörű madarak, de ottjártunkkor a kertben is sétálgatott egy gyönyörű példány.

A múzeumban szakszerű tárlatvezetéssel adnak élményszerű bemutatást a látogatóknak, ahol nem egy érdekes ismerettel gazdagodhatnak a látogatók a gólyákkal kapcsolatban.

A Fehér Gólya Múzeum évente több alkalommal, az általa előre meghirdetett időpontokban rendszeresen ad helyet különböző gyermek- és családi programoknak, ajándékkészítő kézműves foglalkozásoknak, amelyek során a résztvevők természetes alapanyagokból készíthetnek szebbnél szebb tárgyakat, szakértő, segítő kezek irányításával, közreműködésével.

A kölkedi Fehér Gólya Múzeum az idei év tavaszán is a Facebook közösségi oldalán örömmel tudatta, hogy megjelent az első gólya Kölkeden! Március 24-én már megfigyelték a múzeum szakemberei, ahogy az első gólya a táplálékát szedegette, és még azon a napon máris a múzeum melletti egyik fészket birtokba is vette.

A hazai néphiedelem szerint, aki elsőként repülő gólyát lát, az egész évben ügyes és szorgalmas lesz. Aki viszont földön állva látja meg az év első gólyáját, az egész évben lusta lesz. Akinek a szeme elé pedig csak fél lábon álló madár kerül először, nos annak tunyasága határtalan lesz abban az adott évben.

A fehér gólya (Ciconia ciconia) egy nagy testű, és elterjedési területén általánosan ismert, közkedvelt gázlómadár. A magyar népnyelvben a fehér gólya madárfajra értik a közismert gólya kifejezést. Népi elnevezései közt található a gilice, a cakó, a koszta, a gagó és az eszterág elnevezés is. Több országnak is, köztük Fehéroroszországnak és Litvániának is hivatalos madara. Magyarországon 1980-ban, 1981-ben, 1994-ben és 1999-ben is nyert Az év madara választáson. Közkedvelt madarunk érdekessége, hogy a vándorlásuk egybeesik két legnagyobb magyar nemzeti ünnepünk időpontjával. Szakemberek megfigyelték, hogy magyarországi költőhelyükre március 15 környékén érkeznek, illetve a telelőhelyeikre augusztus 20-a környékén indulnak el. Nagy csoportokban költöznek el afrikai telelőhelyükre a téli hideg közeledtével.

Fotó: wikimedia.org