A hétvégén véget ért a magyar labdarúgó-bajnokság 2020-21-es idénye, mi pedig kiemeltünk öt dolgot, amit emlékezésre méltónak gondoltunk. A bajnoki cím már ősszel eldőlt és ezúttal a kiesés miatt sem kellett az utolsó körig izgulni, mégis van pár dolog, ami miatt ez a szezon is emlékezetes marad!

Történelmi bajnoki cím és BL-menetelés, de mi lesz Rebrov sorsa a Fradinál?

Írtam már a Ferencváros bajnoki címéről hosszabban is, így ezt most nem is ereszteném bő lére. A zsinórban megszerzett 3 bajnoki címre 1928 óta nem volt példa, ráadásul a zöld-fehérek ezt még megfejelték egy BL-csoportkörrel is. Rendkívül sima volt ismét, tavasszal már több pontvesztés is simán belefért Dibuszéknak. Úgy tűnhet, hogy minden rendben a légiósokkal és állami pénzzel bőven kitömött kirakatcsapatnál, de a háttérben mintha forrnának az indulatok. A záró fordulót követően Rebrov arról beszélt, hogy furcsállja, hogy még nem tárgyalt vele a klub. Ez csak ráerősített az egyre növekvő pletykára, miszerint az ukrán sikeredző távozhat. A nyár nagy kérdése az edző sorsa lesz, miközben júliusban már kezdődik is a BL-selejtező.

Egy kis falu „tündérmeséje”: sosem látott magasságban a Felcsút

Amikor az ezredforduló tájékán egy magyar miniszterelnök rúgta a bőrt a felcsúti hátsó füvesen még senki nem gondolta volna, hogy 20 évvel később nemzetközi kupa vár a csapatra. De az említett miniszterelnök és egy helyi gázszerelő mert nagyot álmodni, létrehoztak hát egy Puskás Ferenc nevére hallgató akadémiát. Ezt aztán teletömték állami pénzzel, majd légiósok hadával és lám, jöttek a sikerek is.

A viccet félretéve: a felcsúti sikerek pontosan megmutatják nekünk a jelenlegi magyar futball minden rákfenéjét. Az állami pénzből mesterségesen felpumpált csapatokat, az azokat irányító NER-lovagokat és fideszes pártvezetőket és a rengeteg légióst. Bár az idén több magyar is szerepet kapott Hornyák Zsolt együttesében, azért még mindig a külföldiekre támaszkodik az „akadémia” csapata. Ez idén a Vidi gyengélkedése miatt az ezüstéremre is elég volt, ami egészen elképesztő teljesítmény lenne egy 1700 fős falutól, ha nem Mészáros Lőrinc és Orbán Viktor játékszere lenne. Eközben a Pécs, a Győr, a Debrecen vagy éppen a Vasas a másodosztályban játszik…

A Diósgyőrrel az ország egyik legjobb szurkolótábora is kiesett

Ahogy másodosztályú lesz a szintén nagymúltú vidéki csapat, a Diósgyőr is. Miskolcon évek óta a tűzzel játszanak, évről-évre az utolsó pillanatban sikerült csak bebiztosítani az élvonalban maradást. Ezúttal a szerencse is elpártolt a télen horvát légiósok egész hadát igazoló Diósgyőrtől, tulajdonképpen teljesen megérdemelt a kiesés. Az utolsó fordulóban a drukkerek kintről szurkoltak csapatuknak, vagyis inkább tüntettek a vezetőség ellen. Az ország egyik legjobb szurkolótábora nem ezt érdemelte, ennek pedig hangot is adtak. Egy újabb vidéki fellegvár zuhan tehát alá a másodosztályba, miközben az élvonal keleti rangadója nem a DVTK-DVSC, hanem a Mezőkövesd-Kisvárda lesz…

Paksi jelszó: csak rúgjunk többet, mint amennyit kapunk!

Semmiképpen sem szeretnénk csak a negatívumokra felhúzni a magyar futball jelenkori történetét, álljon hát itt egy jó példa is. A Paks 15 éve szerepel az élvonalban, teszi mindezt kizárólag magyar játékosokkal. Tavaly a debreceni kapufa mentette meg a csapatot a kieséstől, idén viszont megtáltosodtak. Bognár György edző érkezésével igazi őrület szabadult el: a Paks meccsein esett a legtöbb gól, a 12 csapatos NB1 történetében pedig rekordszámú gólt szereztek, 76-ot. Bognár többször is elmondta, hogy őt nem érdekli hány gólt kapnak, a lényeg, hogy eggyel többet rúgjanak. Ennek megfelelően is teljesítettek, a legemlékezetesebb meccsük talán a simán kieső Budafok elleni 9-2 volt, de volt egy zalaegerszegi 4-4-ük is. Ők adják a szezon felfedezettjét, az Eb-keretbe bekerülő gólkirályt, Hahn Jánost is, aki 22 gólt szerezve használta ki a totális támadófoci előnyeit.

Újpesti kupagyőzelem, magyarok nélkül

Újpesten sokáig nem lehettek büszkék az idei szezonra. A kiesés réme még tavasszal is fenyegette a csapatot, a télen érkező Michael Oenning azonban úgy-ahogy gatyába rázta a játékosokat. A lilák végül a 6. helyen zártak, de ennél fontosabb, hogy sikerült megnyerniük a Magyar Kupát. A Fehérvár elleni döntőnek ugyan nem ők voltak az esélyesei, de egy bűnrossz meccsen, hosszabbításban sikerült legyűrni a 9 emberre fogyatkozó ellenfelet. Így aztán Újpesten is lesz nemzetközi kupameccs a nyáron. Az igazi kuriózum azonban az volt, hogy Oenning a döntőben egy magyar játékost sem tett be a kezdőjébe! Csereként azért négyen szóhoz jutottak, de sajnos ettől még nem lesz jobb a helyzet. A szezon során végig a hátsó fertályban tartózkodó Újpestbe is mutatóba fér csak be magyar játékos, ami egészen elkeserítő képet mutat klubfutballunk jelenlegi állapotáról.

Kép: Ferencvárosi Torna Club Facebook