A jövő évi költségvetés vitája előtt Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője, egy nyílt levelet tett közzé, Hoppál Péternek, a Fidesz politikusának címezve.

Az LMP képviselője levelében leírta azokat az ügyeket, amikben – szerinte – Hoppál elárulta a pécsi és baranyai embereket, illetve választ szeretne arra kapni a kormánypárti politikustól, hogy támogatja-e a térség számára fontos javaslatokat a költségvetés vitája során.

Keresztes szerint az egyetemi modellváltással a Fidesz politikai irányítás alá vonta a Pécsi Tudományegyetemet. Az LMP politikusa hozzátette, a kormány hazudott a felsőoktatásnak ígért 1500 milliárd forintos európai uniós fejlesztési forrásról. Ráadásul a kormány által benyújtott költségvetési javaslatban elképesztően alacsony összeg szerepel a felsőoktatás finanszírozására – írja levelében.

Korábban beszámoltunk arról, hogy Mellár Tamás és Keresztes László Lóránt vitára hívta Hoppál Pétert, az egyetemek kiszervezésével kapcsolatban. Azonban a Fidesz képviselője ezt a felkérést akkor visszautasította. Az ellenzéki politikusoktól megtudhattuk, Hoppál Péter távolmaradását azzal indokolta, hogy őket az emberek kétharmaddal választották meg, azért neki nem kell ilyen vitákon részt venni.

Keresztes azt is leírta, Hoppál Péter nem szavazta meg tavaly azt a javaslatot, amivel Pécs több milliárdos forinthoz jutott volna, amiből szinte a teljes buszos járműpark cseréjét tudta volna finanszírozni a város. Viszont a Fidesz képviselője megszavazta az állam kivonulását a közösségi közlekedés támogatásából – tette hozzá az LMP politikusa.

Emellett a frakcióvezető azt is leszögezte, hogy Hoppál Péter nem tett semmit Pécs közvetlen közelébe tervezett atomtemető ellen. Boda térségében a mai napig zajlanak a projekttel kapcsolatos munkálatok.

Keresztes László Lóránt nyílt levele:   

Tisztelt Képviselő Úr!

Itt az ideje, hogy végre válaszoljon Pécs-Baranya polgárainak arra, hogy miért árulta el az itt élő embereket, és válaszoljon arra is, hogy támogatja-e a térségnek fontos javaslataimat!

Ön kiszervezte a Pécsi Tudományegyetemet, megszorításokkal sanyargatja a városokat, falvakat, elvonta a tömegközlekedés forrásait, és leszavazta a Pécsnek szánt milliárdokat (múlt évi javaslatom). Az Ön „fejlesztéspolitikáját” két szóval lehet leírni: atomtemető és befogadótábor (Martonfa).

  • Ön kiszervezte és négy fideszes politikus irányítása alá helyezte a Pécsi Tudományegyetemet. KI hatalmazta fel Önt arra, hogy saját politikustársai irányítása alá helyezze a PTE-t? Mi a véleménye rektor úr nyilatkozatáról, amelyben elmondta, hogy nem ilyen kuratóriumra számított?
  • Hazudott a kormánya, nem érkezik meg a felsőoktatásnak az Unióból az ígért 1500 Mrd-os fejlesztési forrás. Ön ezt tudta a szavazás előtt is?
  • A benyújtott költségvetésben miért nem szerepel a hiányzó fejlesztési források pótlása? Elképesztően alacsony összeg szerepel a költségvetésben a felsőoktatás sorain – támogatja majd szavazatával a javaslatomat, hogy a PTE jusson hozzá a szükséges forrásokhoz?
  • Múlt évben (június 29-én) az Országgyűlésben nem-et mondott arra a (központi költségvetéshez benyújtott) javaslatomra, hogy Pécs milliárdokat kapjon szinte a teljes buszos járműpark cseréjére. Idén is elárulja a pécsieket, vagy támogatja majd a javaslatomat?
  • Ön megszavazta, hogy az állam kivonuljon a helyi közösségi közlekedés támogatásából. A közösségi közlekedés fenntartása óriási feladat. Megszavazza majd a javaslatomat, hogy Pécs és Komló kapjon támogatást erre a feladatra?
  • Támogatja majd a javaslatomat, hogy a kormányzati megszorítások hatásait pótolni lehessen Pécsnek, és Baranya településeinek?
  • Támogatja majd, hogy a rossz állapotú baranyai mellékutak felújítására jusson elegendő forrás?
  • A kormány hagyta lepusztulni a víziközműveket, sehol az ígért fejlesztési források (erre sem hív le a kormány pénzt az Uniótól). Pécsett és Baranyában tízmilliárdos nagyságrendű forrás hiányzik középtávon a legfontosabb közszolgáltatás fenntartásához. Támogatja majd a javaslatomat, hogy biztosítsa a kormány? Támogatja végre a javaslatomat, hogy vezessék ki a közműadót?
  • NEM akadályozta meg, hogy az Országgyűlés az atomtemető lehetséges helyszínének kutatásának folytatásáról döntsön, Pécs nyugati határától néhány km-re. Hajlandó támogatni a javaslatomat, hogy végre állítsák le ezt a projektet?

Várom a válaszait, amivel nem nekem, hanem Pécs és Baranya polgárainak tartozik!