Habár egyre inkább úgy fest, hogy a 2022-es választás két oldalról fog szólni, ahol a jelenleg is kormányzó Fidesz-KDNP jelöltjei csaphatnak össze, az egységes(nek tűnő) hatpárti ellenzéki összefogással, azonban lesz néhány induló, akik fontos szavazatokat happolhatnak el, akár a Fidesz, akár az Összefogás elől.

Legalább öt (nem kamu)párt tervez indulni a választásokon, többségük a lehető legtöbb helyen szeretne egyéni jelöltet is állítani, lássuk őket sorba.

A legismertebb és vélhetően a legjobb szereplésre esélyes természetesen a Magyar Kétfarkú Kutyapárt. Habár viccpártnak indult, az elmúlt időszakban Kovács Gergelyék többször is bizonyították, hogy egyre kevésbé viccelődnek, Budapesten önkormányzati képviselőket is adnak, az EP választásokon közel százezer szavazatot szereztek. A pártra voksolókra egyébként jellemző, hogy korábban sem a Fideszre, sem az ellenzéki pártokra nem szavaztak, és ha az MKKP nem indulna, akkor nem is mennének el az urnákhoz. Így alapesetben ők nem az ellenzéki szavazókat, hanem a korábban a választásoktól távolmaradókat szippantják fel, már csak ezért is értelmezhetetlen, ahogy egyes ellenzéki szereplők megnyilvánulnak róluk. Az alábbi posztunkat nekik írtuk. Mi egyáltalán nem lepődnénk meg, ha végül megugranák az 5 százalékos bejutási küszöböt.

Bencsik János Polgári Válasz nevű mozgalmát már bemutattuk Önöknek, az egykori Jobbikos országgyűlési képviselő azok számára hozott létre pártot, akik sem Orbánból, sem Gyurcsányból nem kérnek. Alapvetően jobboldali, konzervatív-liberális mozgalomról van szó, akik jelenleg is ezerre dolgoznak az országos hálózat kiépítésén. Kérdés, hogy mire mennek. Politológusi szemmel nézve, bőven lehet ráció abban, ha valaki egyik oldallal sem köt szövetséget, hanem külön indul. Mert bár a választás nyilvánvalóan a Fidesz és az Összefogás között fog eldőlni, de mindkét oldalon akadhatnak olyanok, akik az olvasztótengelyekből kiábrándulva, más platformot keresnek maguknak. Mert ne legyenek kétségeink, bőven vannak Fideszből kiábrándult alapvetően jobboldali-konzervatív szavazók, akik soha nem voksolnának egy listára, ahol ott a DK és az MSZP, akik számára a Kétfarkú Kutyapárt komolyan vehetetlen, a Mi Hazánk pedig túl szélsőséges: nekik lehet opció Bencsik János mozgalma. Azonban ellenzéki szavazók is lehetnek bőven, akiknek nem tetszik a hatpárti összefogás: főként egykori Momentumos és LMP-s szavazók, akik nem tudnak azonosulni Gyurcsánnyal való kollaborációval, így másik alternatívát néznek. Ha sikerül jobban felépíteni magukat, elhitetni az emberekkel, hogy ez valóban új, más, nem az elmúlt harmincév terméke, és pár ismertebb politikust is képesek lesznek magukhoz édesgetni (Vona? Schiffer? Ángyán? helyben ismert, kedvelt arcok?), akkor akár meglepetést is okozhatnak jövőre.

Baloldalról az ISZOMM vihet el fontos voksokat. Szanyi Tibor pártja merőben összefogás ellenes, magukra úgy hivatkoznak, mint az igazi, valódi baloldali párt. Kérdés, hogy a baloldali szavazók mennyire lesznek egységesek és fegyelmezettek a választásokon. Számukra talán a Jobbik jelenléte lehet kérdőjeles az összefogásban, ha esetleg bármilyen okból kifolyólag az erősen baloldali érzelmű szavazók nem tudnak azonosulni majd az összefogással, akkor számukra nyújthat alternatívát az ISZOMM. Ellenben máshonnan aligha számíthat voksokra Szanyi: aki a Fideszből kiábrándult, nem valószínű, hogy baloldali pártra szavazzon, így ők főként az MSZP egykori szimpatizánsait próbálhatják megszólítani. Mi egyelőre azt vízionáljuk, hogy nem fogják megugrani a bejutási (5 százalékos) küszöböt.

Mi Hazánk. A Jobbikból kivált szélsőjobboldali mozgalom újabban épp a lezárás-ellenességgel próbál népszerűséget harácsolni, több-kevesebb sikerrel. Nehéz nem azt gondolni róluk, hogy nem a Fidesz szatelit-pártjaként működnének, amikor kell akkor bizony be is segítenek a kormánynak. Azonban Orbánék számára kontraproduktív lehet Toroczkai pártja. A Fidesz az elmúlt években fokozatosan a politikai spektrum jobbszéle felé tolódott (legalábbis retorikában mindenképp), oda, ahol a Mi Hazánk is található. Előfordulhat, hogy utóbbiak előbbiektől fognak elvenni szavazatokat, ugyanis rengeteg kormánypárti szavazónak nem tetszenek a lezárások, az oltási igazolvány: épp az, ami ellen a Mi Hazánk kampányol. Érdekes lenne, ha épp miattuk buknák el a választást Orbánék. 2-3 százalék mindenképpen összejöhet nekik, de nem gondolnánk, hogy efölé tudnának nőni a következő választásokig.

A választásokon biztosan elindul a Le az Adók 75%-ával Párt is. Ecsenyi Áron libertáriánus mozgalma az elmúlt időszakban lett ismertebb, nem reprezentatív felméréseken az derült ki, hogy az emberek 40-45 százaléka látens támogatója a libertáriánus mozgalomnak, akik radikális adócsökkentéssel, nagyobb egyéni szabadsággal kampányolnak. A Polgári Válaszhoz hasonlóan náluk is az országos hálózat kiépítése zajlik, tervük szerint mindenhol indítanak jelöltet. Azt egyelőre nem gondolnám, hogy sikerülne jövőre megismertetniük magukat elégséges emberrel, azonban a nagyobb pártoknak érdemes lesz figyelniük rájuk, ugyanis a programjuk komoly népszerűségnek örvend egy olyan országban, ahol alapvetően alacsony az adózási morál, és a bizalom az állam irányába.

Tetszett a cikk? Olvasnál több ilyet? Támogass minket!