A rendszerváltásnak, és az azóta eltelt bő harminc esztendőnek vannak nyertesei, és vesztesei. Sajnos nem kérdés, hogy Komló az utóbbiakhoz tartozik, az egykori bányavárost az elmúlt három évtizedben elárulták, elárvult, lecsúszott, és teljes perifériára került. Egy város, ami ennél sokkal többet érdemelt volna. Egy város, ami gazdátlan maradt.

Sorsszerű, hogy az országban a legszebb helyen fekvő településeké a leghányatatottabb sors. Salgótarján, Ózd, Miskolc, Pécs, Komló: csodálatos környezet, gyönyörű táj, és oly kevés lehetőség. Mintha az állam így kompenzálna: ha ilyen szép helyen lakhattok, akkor az legyen elég, fejlesztésre ne számítsatok. Vitathatatlan, hogy Komló gyönyörű környezetben fekszik, a Kelet-Mecsek meseszép tája veszi körül, nem véletlen, hogy már az Árpád-korban is lakták.

Majd megérkezett a szénbányászat, és Komlóból pezsgőéletű város lett, rengeteg munkahellyel, szórakozási lehetőséggel, amely a rendszerváltást követően gyakorlatilag egycsapásra foszlott szét. A bányákat bezárták, jelentős új munkahelyek pedig alig-alig települtek. Komló gazdátlan lett, mintha mindenki lemondott volna erről a városról.

1990 óta teljesen mindegy volt, hogy éppen az MSZP vagy a Fidesz vezette, egy valami volt biztos: a lejtő. Folyamatosan csökkent a népessége, a szolgáltatások bezártak, romlott a közbiztonság, a fiatalok elvándoroltak, munkahely nem érkezett, az ország vérkeringésébe sem sikerült integrálni a várost, elkerülte az autópálya, és az igazán fontos fejlesztések sem érkeztek ebbe a térségbe. A térségbe, amely mára az ország egyik legszegényebb járása lett. 174 magyar várost vizsgáltak meg, városi életminőség index alapján, ahol Komló a 133. helyen végzett, Tiszafüred előtt, Barcs mögött. Baranya megyében egyedül Sellye végzett ennél is hátrébb, Pécs a 29, Mohács a 107, Bóly pedig az 57. lett a felmérésben.

Pedig Komlóban több lenne. Komló élhető város volt a rendszerváltás előtt, gyakorlatilag Pécs vetélytársa. Volt munka, pezsgő kulturális élettel, dinamikusan növekvő életszínvonallal és lakosságszámmal. Ehhez képest mára a munkanélküliség, az elvándorlás és a lassú erodálás maradt.

Holott Komlónak 2014-ig gyakorlatilag direktbe volt országgyűlési képviselője, azóta pedig Baranya 02-es OEVK részeként delegálhat honatyát a Parlamentbe. Volt MSZP-s és Fideszes képviselő is, de hiába az egykori polgármester Páva Zoltán, vagy Polics József, hiába a mostani képviselő Hoppál Péter mandátuma, hiába az MSZP-s vagy a Fideszse politikusok, egy valami biztos, és állandó: a reménytelenség, a leszakadás, az elvándorlás, a gazdasági nehézségek.

Komlót és a komlóiakat az elmúlt évtizedekben a szocialisták és a Fidesz is elárulta, hiába voltak korábban a polgármester az országgyűlési képviselők (amíg lehetett ilyet, többször is előfordult, hogy az aktuális városatyát delegálták a Parlamentbe is) érdemben egyikük sem tudott (vagy nem is akart?) tenni semmit a városért.

Az eredménytelenség pedig – sajnos – látványos, és ezt a térségben élők érezhetik igazán a bőrükön nap, mint nap. Pedig Komló többet érdemelne…ennél sokkal többet.