Péni István, magyar sportlövő doppingtesztje pozitív eredményt mutatott az idén áprilisban, Újdelhiben megrendezésere kerülő világkupán. Ezzel veszélybe került az olimpiai indulása és kétéves eltiltás elé nézett a sportoló. Azonban ezt követően az események krimibe illő fordulatot vettek.

A sportoló eljuttatott egy felvételt a Magyar Sportlövők Szövetségének (MSSZ), amit annak a szállodának a biztonsági kamerái rögzítettek, ahol az indiai verseny alatt megszállt. A felvételeken jól látható, ahogy Péni és édesapja elhagyják a szállodai szobájukat, ezután távollétük alatt egy harmadik, ismeretlen férfi bement a szobába és nagyjából 45 percet tartózkodik ott.

Péni által az MSSZ-nek átadott bejelentés szerint sem a sportoló sem édesapja nem adott engedélyt senkinek arra, hogy beléphessen a szállodai szobába. Péni szerint az ismeretlen férfi a magyar delegáció tagja, kinézete és ruházat alapján.

A bizonyítékok fényében sokan szabotázst sejtettek Péni pozitív doppingtesztje mögött. Feltehetően a sportoló vitaminjai közé kerülhettek illegális szerek. A felvétel alapján az MSSZ fegyelmi eljárást indított Sidi Péter, a szintén magyar sportlövővel szemben, versenyengedélyét pedig felfüggesztették.

Az ügy folytatása ként a Nemzetközi Sportlövő Szövetség (ISSF) a héten felmentette Pénit. Az ISSF az orvosi és antidopping bizottságának minden részletre kiterjedő vizsgálata, illetve az annak során tett megállapítások alapján hozta meg a döntését. Ennek következményeként Péni a nemzetközi szövetség versenyein „teljes jogosultsággal állhat rajthoz”, azaz indulhat az olimpián – írja az MTI az MSSZ közleménye nyomán.

Az illetékes testület megállapította többek között, hogy Péni István a szóban forgó doppingügyben vétlen, vele szemben szabotázs történt.

Továbbá a szervezet az eljárás során a fentieken túl arra jutott, hogy Sidi Péter „egyértelműen, láthatóan, szabálytalanul lépett be és illegálisan tartózkodott 45 percig Péni István szállodai szobájában”. Ráadásul nem tudott válaszolni az MSSZ elnökének azon kérdéseire, hogy kinek a megbízásából lépett be Péni szobájába, kitől kapott kulcsot a szobához és mit csinált a szobában.

Az ISSF kijelentette: „a laboratóriumi vizsgálatok egyértelműen kimutatták az oda egyáltalán nem illő Furosemid jelenlétét a bevizsgált, Péni István által használt D-vitamin kapszulákban”. A bontatlan dobozokkal végzett laboratórium vizsgálatok pedig igazolták, hogy az említett D-vitamin normális esetben Furasemidet nem tartalmaz – számolt be az MTI.

Sidi Péter közleményében visszautasította az ellene felhozott vádakat.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás