Belgrád. Vélhetően a legtöbb magyar utazónál nincs a bakancslista elején, az „ahová még feltétlenül el kell menjek, mielőtt meghalok” listán. Párizs, Róma, Velence, esetleg ha Közép-Európa, akkor Prága, Krakkó, ami az emberek elsődleges választása, egy külföldi hosszúhétvégére. Pedig óriási hiba a Szerb fővárost kihagyni, Pécstől autóval pár óra alatt elérhető, és egy lüktető, pezsgő és sajátos nagyvárost kapunk.

Másodjára járok Belgrádban, de legutóbb csak egy egynapos villámlátogatást tettem, ahol elsősorban a város becsületsüllyesztőit fedeztem fel. Ezúttal szeretném jobban megismerni az egykori Jugoszlávia fővárosát, mely ezer szállal kötődik Magyarországhoz is: elég csak Nándorfehérvárat megemlíteni és Hunyadit. De az Osztrák-Magyar Monarchia határa is itt volt található, Zimonynál, mely ma a város része.

Béreljen Safe Laser készüléket kaució nélkül a laserberles.hu szolgáltatótól. Vásárlás bérleti díj beszámítással kamatmentes részletfizetéssel is. Próbálja ki otthonában a lágylézer terápiát.
– Szponzorált tartalom –

Belgrád előnye és hátránya

Belgrád nem szép. Legalábbis nem úgy szép, ahogy Budapest vagy Prága. Ezt azonban kár lenne felróni a városnak, melyet a történelem vihara rendszeresen elpusztított, gyakorlatilag két évtizeddel ezelőtt még NATO-gépek bombázták le, de a város mindig is stratégiai célpont volt a Duna és a Száva találkozása miatt, így több száz ostromon vannak már túl a belgrádiak, a várost számtalanszor pusztították el, hogy aztán felépítsék újra.

Természetesen vannak gyönyörű épületek a városban, szép a Parlamentjük, a színházuk, csodálatos a Szent Száva templom, a belvárosuk nagyrésze, azonban Belgrád igazi szépségét és varázsát nem az épületekben, hanem az emberekben kell keresni. Belgrád ugyanis tele van élettel, olyan élettel, amelyet Magyarországon szerintem sehol sem tapasztalni. Az utcazenészt simán körül álljak a fiatalok, és vele együtt énekelnek, hogy spontán utcabál alakuljon ki, az egykori nándorfehérvári diadal színhelyén, a mai Kalemagdán parkban.

Emellett hihetetlenül kedvesek is a helyiek, talán a vendégszerető szó nem az első dolog lenne, ami a szerbekről az eszünkbe jutna, pedig azok. Péntek este történt, hogy hazafelé sétálva egy még nyitva lévő pékségnél szerettem volna venni egy kólát, azonban szokásomhoz híven nem volt nálam készpénz, csak kártya, és már csalódottan (és szomjasan) távoztam volna, mikor egy fiatal hölgy gondolkodás nélkül kifizette az innivalómat, sőt még útbaigazítást is adott. Nem nagy dolog, párszáz forintnak megfelelő dínár, de akkor is, na. Mondtam is neki, hogy milyen kedves, mire azt felelte, hogy „nem vagyok kedves, csak szerb”. Ez a mondat sokat elmond róluk.

Árban is megéri a szerb főváros

Belgrád egyébként az árak miatt is jó úti cél. Mivel nincs túl messze Pécstől (vagy épp Budapesttől), ezért az útiköltség sem túl drága, szállást pedig Airbnb-n egészen nevetséges áron lehet foglalni. 3 éjszakára a belvárosban két fő részére 20-25 ezerből lehet találni pofás apartmanokat. A bolti és éttermi árak pedig nagyjából olyanok, mint otthon, így ellentétben egy felkapott nyugati desztinációhoz képest, itt nem is kell mélyen a zsebünkbe nyúlni.

Belgrád méltatlanul kifelejtett úti cél sokak számára, pedig ár-érték arányban talán az egyik legjobb választás!

Cikkünk folytatása ide kattintva érhető el.