A hétvégén szinte biztosan elérjük az ötmillió beoltottat Orbán Viktor szerint, ami korszakhatár, mert ezzel lényegében legyőzzük a harmadik hullámot. Az operatív törzs péntek hajnalban úgy döntött, hogy feloldják a korlátozások nagy részét. Kilenc témában döntöttek:

Megszűnik a kijárási tilalom.

Megszűnik az üzletek kötelező zárvatartási ideje.

Eltörlik a kötelező maszkviselést a közterületeken.

Szabad lesz a sport közterületen.

Lakodalom 200 fővel korlátozás nélkül megtartható.

Szabadtéri rendezvény ötszáz fővel tartható, lehet ismét tüntetni.

Zenés-táncos rendezvény csak védettségi igazolvánnyal látogatható.

Beltéri rendezvényekhez továbbra is szükség lesz védettségi igazolványra.

Kövesse a fejleményeket élőben, itt:

Van elég vakcina 2021-re és 2022-re is- mondtael a miniszterelnök. Akkor is -tette hozzá – ha harmadik oltásra lesz szükség. Pfizerből 7,3 millió adag van, Modernából 1,4 millió, Jahnssenből 4 millió és 4,7 millió AstraZeneca-vakcina van a zsákban. Orbán elmondta: előre gondolgodtak, rendben megy minden, ezért nem rendeltek az uniótól.

Legkésőbb 2022 végéig megkezdi működését Debrecenben az új vakcinagyár, ami magyar fejlesztésű vakcinát fog gyártani.

Orbán Viktor elmondta: biztonságban vagyunk és évtizedekre garantálni tudja a kormány minden magyar biztonságát.

A nyár végéig meghosszabbítják a hitelmoratóriumot, amelynek két nagy kedvezményezettje van: a háztartások és a vállalkozások. A bankoknak kétségkívül terhet jelent, de így sok tízezer forinttal több maradt a családoknál. “A gazdagok köszönik, megvannak hitelmoratórium nélkül”- mondta el Orbán. Ez szerinte inkább a kisebb pénzű embereknek, nyugdíjasoknak segített, akik nincsenek ilyen jó helyzetben. Orbán viktor elmondta, hogy azért hosszabbították meg két hónappal a hitelmoratóriumot, hogy legyen idő eldönteni, mi lesz a moratórium után. A bankárok javaslata nem elfogadható szerinte, nem nekik kell most elsőbbséget adni.