Biztosan mindenkivel megesett már, hogy érezte, hogy a szeme szinte bármelyik percben leragadhat, de ennek ellenére még sem jött az álom. Rendszeresen megesik ilyenkor, hogy az agy elkezd zakatolni és szinte már az őrületbe kergeti a tulajdonost. Hiszen ilyenkor nem elég az sem, ha elkezdünk bárányokat számolni, vagy ha egyszerűen megállj parancsolunk a gondolatoknak.

Miért is van szükségünk alvásra?

Az első és legfontosabb, hogy az agynak szüksége van a pihenésre. Ugyanis ilyenkor történik a rendszerezés. A szelektálás az információk között. Amikor alszunk az agyunk rendszerezi az aznapi információkat.

A kialvatlan ember érzelmei teljesen felborulnak. Kiegyensúlyozatlanná válik, csökken a hormonszint. A kalóriabevitel megnő, vizsgálatok mutatták ki, hogy a kialvatlan ember kalóriabevitele sokkal nagyobb, mint az eleget alvóknál.

A depresszióra való hajlam az agy folyamatos zakatolása miatt nő. Az élettartam akár 12 évvel is megrövidülhet. A teljesítményre pedig egyenesen negatívan hat, ha valaki nem alszik eleget.

Mi a megoldás?

Mint mindenre, szerencsére erre a problémára is rengeteg megoldás született az évek során. A legegyszerűbb azt mondani, hogy semmi mást nem kell tenni, mint eleget aludni. Ez azonban túl egyszerű tanács lenne, amelyet, ha az egyén megtudna fogadni semmi gondja sem lenne.

Első sorban érdemes megvizsgálni a szokásainkat, a környezeti tényezőket. Ha ezek mind rendben vannak, vagy sikerült változtatni és még sem megy az alvás, akkor ajánlott egy kis segítségért folyamodni.

1. A megfelelő időpont. „A szokás nagy úr!” Tartja a mondás és azt kell mondani, hogy ez igaz is. Ha a szervezetünk ráhangolódik arra, hogy mindennap ugyan abban az időben kerülünk ágyba, sokkal hamarabb alvás lesz a vége.

2. Sötétség. A legrosszabb, ha valaki telefont nyomkodva várja az álom megérkezését. Az sem ajánlott, hogy TV nézés közben próbáljunk meg álomba merülni. Ugyanis a világító LED fénye is megnehezíti a pihenést, ráadásul az agyban mobilitást eredményezünk.

3. Megfelelő hőmérséklet. Elengedhetetlen, hogy a szoba, ahol éppen alvásra készülünk tökéletes hőmérséklettel rendelkezzen. Ne legyen se túl hideg, se túl meleg a hálóban. Az optimális hőmérséklet, ami nyugodt alvást eredményez, 18 fok.

Ha ezen a 3 lépésen túljutottunk és még mindig nem sikerül probléma mentesen elaludni, akkor jöhetnek a házilag alkalmazható módszereket, amelyek nem árthatnak a szervezetnek.

1. Levendula. Nem csak kertünk dísze lehet, de illatának nyugtató hatása miatt segíthet megkönnyíteni az elalvást. Készítsünk szárított levendulával megtömött kis zsákocskákat, melyeket tegyünk ki az éjjeliszekrényünkre.

2. Kamilla. Rengeteg jótékony hatása van, de többek között az alvászavarra is jótékonyan hat. Gyengéd hatásának köszönhetően gyermekeknél is alkalmazható. Akár ugyan olyan formában, min a levendula, akár teaként, amelyet lefekvés előtt kell fogyasztani.