1861. május 23-án, Kaposváron született a magyar szecesszió kiemelkedő, és nagy népszerűségnek örvendő alakja. Ismertebb festményei: Kuglizók, Öreganyám, Babits, Karinthy Frigyes portréja, A körtvélyesi kastély, Apám és Piacsek bácsi vörös bor mellett, Nő fehérpettyes ruhában.

Pécsett az Arany Sas Patikában, majd a kaposvári Arany Oroszlán Gyógyszertárban volt patikussegéd, Budapesten szerzett gyógyszerész mesteroklevelet. Gyógyszerészi tevékenységét élete végéig magán viselte, miután egyszer kénsavval leöntötte bal kézfejét.

Házitanítóskodott Szurdon, és Kalksgurgban is élt, közben folyamatosan rajzórákat vett. 1884-től tanult a müncheni Művészeti Akadémián. 1887-től Párizsban Munkácsy Mihálynak lett a segédje, aki cserébe festeni tanította. Sokáig nem tudta leküzdeni neves tanárának reá gyakorolt hatását. Hazatérése után kiállításai voltak Budapesten, Kaposváron.

A Magyar Impresszionisták és Naturisták Körének alapító tagja volt, rést vett a Nyugat-osok mozgalmában is. A festésen kívül üvegablak tervezéssel is foglalkozott és 1912-ben megtervezte az Ernst Múzeum üvegablakát.

1927. november 25-én hunyt el, egykori kaposvári villája ma Rippl-Rónai Emlékmúzeum.

Fotó: wikimedia.org