A dél-magyarországi és a horvát borvidék legjobb termékeinek egységes bemutatására, népszerűsítésére indítottak a borszakemberek egy határon átnyúló kapcsolatot. Déli szomszédunk bortermelését a fehérborok jellemzik, legfőképpen az olaszrizling, míg a Villányi borvidék a testes vörös borairól híres, ezek közül is kiemelten népszerű a Villányi Franc. tehát az együttműködés résztvevői jól ki tudják egészíteni, színesíteni egymás boraival a kínálatukat.

A Villányi borvidék 2 nagyszabású horvát-magyar együttműködési projekt megvalósítására nyert támogatást a 2020-as az évben. A Wine Tour Across Borders fantázianevű pályázat a horvát és magyar Baranja/Baranya kulturális és gasztronómiai értékeit, a Villányi borvidék és a partner horvát borvidék borturisztikai kínálatát kívánja fejleszteni, külföldön és belföldön népszerűsíteni.

A HUHR/1901/2.1.3/0054 azonosító számú, Cross Border Wine Routes 2. projekt központi eleme a turisztikai termék és szolgáltatásfejlesztés, amely a horvát Krizevci-Kalnik-Orehovec Borút és a Villány-Siklósi Borút közös együttműködésén alapszik.  A projekt céljait szolgálja, hogy a megvalósítás során -képzésekkel, workshopokkal, szakmai rendezvényekkel- megismerjék egymás jó gyakorlatait és azokat a jövőben beépíthessék a fejlesztési rutinjukba. Megújul a projektből a Villányi borvidék, valamint a vezető márkák (Villányi Franc és Villányi REDy) arculata, de új turisztikai attrakciók is kidolgozásra kerülnek. Ilyen például a borturisztikai kiállítás és egy egyedi hangszer, a BORGona, amely jelenlegi tervek szerint a Siklósi Vár Kápolnájában kerül kihelyezésre a pályázat biztosította forrásból.

A projekt állomásaként a Villányi Borvidék munkatársai Kovács Boglárka Dóra marketingvezető és Tancsó Attila marketing menedzser a Borvidék egy nyertes Interreg pályázata kapcsán látogatott el a Pécsi Organaépítő Manufaktúrába. Mikor is a Krizevci-Kalnik Orehovec Borút és a Villány-Siklósi Borút közös munkájának köszönhetően a határon átnyúló fejlesztés (Cross Border Wine Routes 2.  HUHR/1901/2.1.3/0054) egy kiemelt elemének készítési fázisába nyerhettek betekintést. A tervezés jelenleg az alap orgonát érinti, a speciális palackokkal kiegészített egyedi tervezésű ráépítés a következő fázis, de elmondható, hogy a  BORGona kialakítása a legjobb úton halad.

Fejlesztik a borúti táblarendszert és közönségrendezvényeken ismertetik meg a borvidék egyedülálló kínálatát az érdeklődőkkel. Számos más elem is része a programnak, amelyek megvalósítása a jelenleg is érvényben lévő járványügyi előírások miatt tolódnak.

A Tenkes Borvidékfejlesztő Nonprofit Kft. munkatársai Kovács Boglárka Dóra a Villányi borvidék marketingvezetője, Tancsó Attila marketing menedzser, valamint Horkay András borvidékfejlesztési szakértő 2021. április 15-én egy online meeting keretében egyeztettek a partner Krizevci Önkormányzat képviselőivel a közösen megvalósítandó projektek lehetséges ütemezéséről.

A szakemberek reményei szerint a közeljövőben a hosszú háttérmunka után végre kezdetét vehetik a nagyközönség számára is vonzó programokat kínáló szervezések biztonságos keretek között.

Forrás: villanyiborvidek.hu

Fotó. wikimedia.org