Galagonya vagy latin nevén Crataegus monogyna, Crataegus laevigata, igazán szívügye kell hogy legyen mindenkinek.

Az erdőszéleken a nagy általánosságban maximum kis fává, vagy legtöbb esetben terebélyes bokorrá növő keményfa, amelynek ágai tövisesek. Májusban csodálatosan szép, hófehér virágok borítják, ősszel pedig égőpirosban „izzik a galagonya, izzik a galagonya”.

Napjainkban reneszánszát éli a népi gyógyászat, illetve a természet nyújtotta gyógypatika felhasználása. Lássuk, mire is alkalmazható május hónap gyönyörű virága, a galagonya.

Növeli a szív koszorúereinek véráramlását, fokozza az összehúzódások erejét. Ideges eredetű szívpanaszok kezelésére, valamint a keringési funkciók általános javítására alkalmas. Fokozza a szívizom anyagcseréjét. Felhasználható koszorúér elmeszesedéssel járó úgynevezett öreg szív és a fertőzések után előforduló szívgyengeség kezelésére. Hatása lassan alakul ki, így hosszan tartó alkalmazását ajánlják.

Nagy előnye, hogy a terhesség alatt is fogyasztható, mivel hatóanyagai a központi idegrendszerre hatnak, szédülést, szorongást, szapora szívdobogást, és rövid légzést is lehet vele kezelni. Az ideges görcsök ellen is hatásos. Kiváló stresszoldó, nyugtató, altató hatással bír. Csökkenti a vértolulás veszélyét. Nagyon sokan használják fülzúgásra. A változó korban pedig eredményesen csökkenti a hangulatváltozásokat, a hőhullámokat, tehát fogyasztása jó szívvel ajánlható a cickafark teakeverék mellé.

Tea készítése: egy csapott evőkanál teafüvet 2,5 dl vízzel forrázzunk le, 15 perc után szűrjük le. Lehetőleg ne használjunk fémszűrőt!

A galagonya virágzó ágvég teát akár napi rendszerességgel lehet fogyasztani. Amennyiben, nyugtató hatása miatt fogyasztja, akkor lehetőleg lefekvés előtt, és langyosan igya, vízhajtásra történő fogyasztás esetében, jó ha napközben kortyolgatja el. Szívpanaszok vagy akut problémák esetén, kúraszerűen, naponta 1-2 csészével is lehet inni a teát. Hatásosabb az étkezés előtti fogyasztása, lehetőleg ízesítés nélkül. Megelőzésre elegendő a heti egy alkalommal történő fogyasztás. Terméséből készíthetünk finom likőrt vagy különleges „szívlekvárt”.

A galagonyalekvár készítése: 1 kg galagonyabogyó, ízlés szerint cukor, víz. A megtisztított piros bogyókat főzés előtt nyomkodjuk szét, és annyi vizet öntsünk rá, hogy egyharmadáig ellepje, tegyük hozzá a cukrot, majd főzzük puhára. Utána szitán törjük át, és lassú tűzön, állandóan kevergetve sűrítsük. Gőzöléssel tartósítsuk.

Szívbarát, galagonya tinktúra készítése: egy csészényi galagonya virágos ágvég, két csészényi cseresznyepálinka. Törjék össze a virágos ágvéget mozsárban. Öntsék a pálinkába, egy hónapig érleljék fénytől védett helyen. Szűrjék le, naponta kétszer egy mokkáskanálnyit igyanak belőle 20 napon át étkezések előtt. Megelőzhető vele a szívritmuszavar, a magas vérnyomás és az ideges szívdobogás. A szív karbantartására minden évben ismételjék meg ezt a kúrát.

Kérjük, hogy ne alkalmazzák 12 éves kor alatti gyermekeknél! Alacsony vérnyomás esetén is ellenjavallt a fogyasztása, többek közt a vérnyomáscsökkentő hatása miatt.

Fotó: pixabay.com