A természet körforgásában a víz az az elem, amire a legjobban vigyáznunk kell. Ugyanis a globális vízhiány egyre inkább csak fokozódik. Mivel a Föld édesvízkészlete viszonylag állandó, ennek mindössze 1%-a alkalmas emberi fogyasztásra. Ez annyit jelent, hogy ebből a mennyiségből kell megoldani mindent. Előállítani az élelmiszereket, fogyasztási cikkeket, itatni az állatokat és magunkat is, illetve feltölteni az úszómedencéket is.

Az édesvízkészletet nemcsak a fogyasztás, de az éghajlatváltozás, a környezetszennyzés is veszélyezteti.

A vízhasználatnak is van egy bizonyos ökológiai lábnyoma. A fejlett országok között takarékos vízfelhasználónak számító Németországban például egy lakos naponta átlag csupán 124 liter vizet fogyaszt közvetlenül (ivóvízként vagy háztartásában).

A közvetett vízfogyasztás jelentős mértékben növeli vízlábnyomunkat. Például egy csészényi kávé termelése, feldolgozása, szállítása 140 liter, 1 kg marhahúsé átlag 13 000 liter vizet emészt fel az állatok etetésére használt termény vízigényét is beleértve, mire asztalunkra kerül. 1 pohár tej előállítása 200 liter vizet, 1 szelet kenyér 40 liter vizet, 1 darab hamburger 2400 liter vizet, 1 farmernadrág gyártása 8000 liter vizet igényel.

A vízenergia egy olyan megújuló energiaforrás, amelyet a víz eséséből vagy folyásából nyerhetünk ki. Ennek történelme egészen az ókorig vissza vezethető, tehát nem egy mai találmány. Már őseink is fel vélték fedezni, hogy alkalmazható a mezőgazdaságban, illetve az iparban is.

A vízerő-hasznosítás feladata a vízben rejlő helyzeti energia hasznosítása azáltal, hogy azt villamos energiává alakítja át. A világ vízerőműveinek összeteljesítménye a Föld elektromos összteljesítményének a 19%-át adja. A vízerő hasznosítása lehet önálló, de műszaki és gazdasági okok miatt egyre inkább összekapcsolják más vízhasznosításokkal. Az ilyen ún. többcélú vízgazdálkodási létesítményekkel a különböző igényeket gazdaságosabban lehet kielégíteni. A vízenergia további felhasználási lehetősége az árapályerőmű, amely a folyami tározós erőműhöz hasonlóan a víz helyzeti energiáját hasznosítja.

Előnyei, hogy a földi körforgás révén soha ki nem merülő energiaforrás. Felhasználása alacsony költségekkel jár és semmilyen káros anyag kibocsájtással nem jár.

Hátrányai ennek is vannak természetesen, de elenyészőek. A terület, ahol a vízerőmű működik esetlegesen eliszaposodhat, főleg nagyobb területeken áradás léphet fel.