A kormányközeli Magyar Nemzet értesülései szerint folyamatban van a digitális védettségi igazolvány továbbfejlesztése, mely várhatóan június közepére készül el. Az új funkciók lehetővé teszik, hogy leolvashatóvá váljon egyrészt, hogy az alkalmazás felhasználója melyik típusú koronavírus elleni vakcinát kapta meg, másrészt, hogy mikor vette fel az oltásokat. Ezekre leginkább azért van szükség, hogy a fogadó fél könnyebben ellenőrizhesse az oltásról szóló információkat. Bizonyos országokba csak a második oltás felvétele után egy meghatározott idő elteltével engedélyezett a belépés, míg egyesek geopolitikai okok miatt egyelőre kizárják bizonyos típusúakat.

Az applikáció egyébként azok számára jelent nagy előnyt, akik megkapták már az első oltásukat, de a plasztikkártya még nem érkezett meg. Ugyanis a digitális védettségi igazolvány már hivatalosan is helyettesíti a plasztikkártyákat.  

A hírportál továbbá kiemelte, hogy az applikáció és annak új funkciója különösen érdekes annak fényében, hogy Magyarország a koronavírus elleni intézkedések tekintetében, az oltások aránya mellett az adminisztratív intézkedések terén is lekörözi Európát, mivelhogy még az EU-s védettségi igazolványok bevezetésének időpontja sem nyilvános.

Talán erős kijelentésnek tűnhet egy olyan applikációval felvágni, amelyik pár hete még összeomlott, és hemzseg a hibáktól, erről itt írtunk, na de mint tudjuk, csak az nem hibázik, aki nem dolgozik. Sok sikert kívánunk a fejlesztőknek.

Egyébként az alkalmazást letöltő jelenleg 2544 androidos felhasználó átlagosan két csillagra se értékelte az ötből. Az App Store letöltők még szigorúbbak voltak az értékelés terén, 1600 felhasználó átlagosan 1,4/5 csillagra értékelte.

A legtöbben arra panaszkodtak, hogy egy banki alkalmazásban nincs olyan erős authentikáció, mint amilyen az EESZT informatikai rendszerhez kapcsolódik, amelyik felesleges hitelesítési körökkel nehezíti meg a regisztrálást és a belépést. Sok esetben több eszköz volt hozzá szükséges és banális UX design, azaz a felhasználó élmény megtervezésének és UI, vagyis user interface design hibákat követtek el. Ezek mind a felhasználóbarát környezet kialakítására és annak megfelelő működésére szolgálnak. Mindemellett a QR-kód beolvasásakor is többen panaszkodtak arról, hogy kifagy az applikáció, a copy-paste funkciót szintén nem engedélyezi, ami azért megkönnyítené a kódok bepötyögését. Különösen akkor, ha valaki nem rendelkezik QR kóddal, vagy éppen szándékosan akarja átugorni ezt a lépést a visszajelzések függvényében.

Reménykedjünk benne, hogy Európa képes lesz felvenni a versenyt a magyar adminisztrációval.