Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján az elkövetkező napokban az eddiginél is melegebb időjárás várható, ezért dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos 2021. június 22-én (kedd) 00:00 órától június 24. (csütörtök) 24:00 óráig harmadfokú hőségriasztást ad ki.

A tartós hőség miatt különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, azonban az átlagosnál melegebb hőmérséklet az egészséges szervezetet is megterheli, bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen közérzetet. A meleg az autósokra is kedvezőtlen hatással lehet, ezért kérjük, a dekoncentráció miatt vezessenek óvatosan. Lehetőség szerint a legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk a napon, illetve a bőrünket megfelelő ruházattal és napvédő szerekkel védjük a leégés ellen. A vízparton tartózkodók mielőtt vízbe mennek, hűtsék le magukat, különösen napozást követően. Felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe!  Ügyeljünk az elkövetkező napokban a fokozott vízivásra. Kerüljük a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. Ne hagyjuk a gyermekeket, állatokat parkoló autóban. Ha valaki autóban hagyott gyermeket, házikedvencet lát, hívja a 112-es segélyhívó számot. Ne hagyjunk az autóban fertőtlenítőt, hígítót, festéket, öngyújtót, mert ezek is meggyulladhatnak a nagy melegben.

Aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben, a legmelegebb órákban kerülje a megterhelő fizikai munkát.

A meleg időben a növényzet is hamarabb kiszárad és könnyebben meggyullad. Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében tűzgyújtási tilalom van érvényben, az itteni erdőkben, azok kétszáz méteres körzetében még a kijelölt tűzrakóhelyen sem szabad tüzet gyújtani. Otthon bográcsozni és grillezni szabad, de egyetlen percre se hagyjuk magára a tüzet.

A nagy hőségben megnőhet a szén-monoxid miatti riasztások száma is. Ennek oka, hogy a kémény belső hőmérséklete hidegebb, mint a külső hőmérséklet, a beszorult hideg levegő pedig néhol nem engedi kiáramolni az égésterméket. A légdugó miatt az égéstermék visszaáramlik a vízmelegítőbe és másodpercek alatt mérgező szén-monoxid jöhet létre. Ezért fontos még nyáron is egy szén-monoxid-érzékelő ott, ahol nyílt égésterű vízmelegítővel melegítik a vizet. 

Forrás: baranya.katasztrofavedelem.hu

Fotó: Szőke Péter – BM OKF

TelepülésCím
BólyBóly, Erzsébet tér 1.
HomorúdHomorúd, Hársfa tér 7.
MohácsMohács, Sport utca 1.
Lánycsók7759 Lánycsók Kismérés 3/2
Mohács7700 Mohás Kossuth L. u. 93-97
Mohács7700 Mohács Pécsi út 53.
Mohács7700 Mohács Pécsi út 61.
GörcsönydobokaGörcsönydoboka Csele u. 43.
HomorúdHársfa tér 9.
MohácsPécsi út 41.
PécsBajcsy-Zs. u. 11.
PécsPécs, Megyeri. u. 76.
PécsPécs, Makai I. u. 5.
PécsPécs, Budai Vám 1.
Pécs7631, Pécs Kincses utca 1.
PécsPécs, Siklósi út 37.
RomonyaBéke u. 51.
SzalántaHunyadi u. 23.
Baksa7834 Baksa, Petőfi u. 5.
Baksa7834 Baksa, Sportpálya
Bogdása7966 Bogdása, Kossuth L.u . 15
CsányoszróCsányoszró,Kossuth u. 64.
DrávaszerdahelyKossuth L u 17
FelsőszentmártonFelsőszentmárton Kossuth u. 8.
HarkányKossuth L u 2
KákicsKákics, Petőfi u.46.
SellyeSellye,Mátyás kir.u.53.
Siklós7800 Siklós, Köztársaság tér 8.
Siklós7800 Siklós, Szent István tér 9.
Siklós7800 Siklós, Harkányi u. 55.
Siklós7800 Siklós, Szent István tér 2.
Siklós7800 Siklós, Szent István tér 7.
VillányVillány, Fő tér 1. I. emelet
BicsérdBicsérd, Alkotmány tér 1.
NagydobszaNagydobsza, Fő u. 60
SzentlőrincKossuth u. 1.
SzigetvárAlmás patak u. 5
SzigetvárJózsef A. u. 81/2
SzigetvárSzéchenyi u. 11.
SzigetvárIstvánffy M. u. 6.
SzigetvárAlmás patak u. 7
SzigetvárJózsef A. u. 27.-31.