Aprópénz…

Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt, úgynevezett központi alrendszere május végén 269,0 milliárd forintos hiánnyal zárt, ami 55,1 milliárd forinttal alacsonyabb az előző év azonos időszaki hiánynál, írja gyorstájékoztatásában a Pénzügyminisztérium.

Az év első öt hónapjában a hiány 1312,6 milliárd forint volt. Az államháztartás központi alrendszerén belül a központi költségvetés 1171,0 milliárd forintos hiányt, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 155,0 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok pedig 13,4 milliárd forintos többletet értek el május végéig.

A minisztérium szerint januártól májusig magasabban teljesültek a társasági adóból, az általános forgalmi adóból, a személyi jövedelemadóból és a társadalombiztosítási járulékból származó bevételek, mint egy évvel korábban, elmaradtak viszont az előző évi május végi összegtől a szociális hozzájárulási adóból származó bevételek.

Az MTI szerint a Pénzügyminisztérium azt is írta, hogy a bevételek alakulását jelentősen befolyásolja például a koronavírus-járvány gazdasági hatása, a bevezetett munkaadói kedvezmények, a szociális hozzájárulási adó 15,5 százalékra csökkentése, és az átlagkereset növekedése is. – írta az ugytudjuk.hu